Hoppa till innehållet

Inrikes

Här är insektsfarmen där framtidens mat föds upp

”Förvånansvärt smaskigt” säger insektsuppfödaren Nils Österström om att äta stekta larver.
”Förvånansvärt smaskigt” säger insektsuppfödaren Nils Österström om att äta stekta larver. Bild: Foto: Hossein Salmanzadeh

ETC nyhetsmagasin

Det blev tumme upp – insekter får nu säljas som mat i Sverige. ”Vad vi har väntat på detta”, säger den lycklige insektsuppfödaren Nils Österström. ETC besöker hans farm med småkryp i Orsa.

Hur ser en insektsfarm egentligen ut? När ETC öppnar en silverfärgad dörr och kliver in på Tebrito i Orsa, möts vi av att det är både tyst och ganska tomt. En ljus linoliummatta. I främre delen av industrilokalen finns några frysboxar och utrymme att rulla ut vagnar där larver bor staplade i tråg. Det ser ut ungefär som de vagnar där du staplar brickor på en restaurang. Här står Alain Katula Busomoke och har dragit ut ett tråg på en sådan vagn, som kryllar av liv. Han är en av företagets fem anställda och han håller på att mata larverna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månader för bara 29 kronor

Från
29 kr för 3 mån
Beställ här

Läs digitalt i tre månader för bara 29 kronor. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser