– Om man jämför med andra länder, som Nederländerna och Sydkorea, är det tyvärr inte särskilt välkänt här, konstaterar Adrian Bentland.
Han är en av 27 personer från Sverige som i oktober ska resa till Abu Dhabi, huvudstaden i Förenade Arabemiraten, för att tävla. Totalt möts 1 300 ungdomar, från 77 länder, för att göra upp i 51 olika yrkeskategorier. Frisör, skönhetsterapeut, kock, billackerare och rörmokare är några av dem.
Adrian Bentland ska tävla i kategorin automationsteknik. Det är ett brett yrke där arbetsuppgifterna kan variera, men en automationstekniker arbetar ofta med att designa, bygga, underhålla och reparera den automatiska styrningen i olika industriprocesser och maskinanläggningar.
– Det jag tycker om med yrket är att du får väldigt snabba resultat och klara svar på om du gjort rätt eller fel. Antingen fungerar det, eller så kraschar det, säger Adrian Bentland.
När 25-åriga Adrian Bentland visar runt på sin arbetsplats Göteborgs tekniska college, där han jobbar med undervisning, är det lätt att slås av tanken att han kommer ha ganska goda chanser i Yrkes-VM. Han visar upp en produktionscell som han arbetat på tillsammans med studenterna. På den första stationen finns en maskin med kartongbitar – några stationer och moment senare har kartongen blivit till en färdig modell av ett par VR-glasögon.
Livslångt intresse
Intresset för teknik har funnits hos Adrian länge. Redan när han var liten började han utforska hur man kopplar el.
– Jag minns att jag gjorde en egen bromsljuslampa till min cykel. Sen har jag en pappa som är väldigt intresserad av teknik också och han har puttat in mig lite på den här banan. Så det är inte av en total slump.
Det tekniska intresset fick honom att välja att läsa på Göteborgs tekniska gymnasium, något han beskriver som det bästa han har gjort.
– Det var en fantastisk utbildning, just eftersom man blandade det teoretiska med mycket praktiskt.
Det var där som han för första gången fick höra talas om Yrkes-VM.
– Vi hade en lärare som informerade varje gång det var dags för uttagningar till tävlingen. Första gången jag ställde upp i Yrkes-SM slutade jag på en reservplats, berättar Adrian.
Det blev alltså inget Yrkes-VM den där gången för Adrian. Men han bestämde sig för att göra ett försök till.
– Eftersom jag fortfarande har åldern inne tänkte jag: ”Varför inte?”. Men eftersom det finns en åldersgräns på hur gammal man får vara blir det här sista gången jag får ställa upp.
Hård konkurrens
Under den svenska uttagningen till yrkeslandslaget slutade Adrian på en andraplats i automationsteknik, och eftersom man tävlar i lag om två personer under Yrkes-VM blev det han och vinnaren Wilhelm von Heideken som ska tävla tillsammans i Abu Dhabi. Innan tävlingarna hade de aldrig träffat varandra.
– Nej, han är en helt ny bekantskap. Men det har funkat bra. Vi kompletterar varandra.
Adrian och Wilhelm ses ett par gånger i månaden för att träna så att de, när det väl gäller, ska vara så synkroniserade som möjligt. I jämförelse med länder som Sydkorea är det en ganska sparsam tid att lägga på träningen.
– I Sydkorea finns det olika upplägg på militärtjänsten, och ett av dem är att träna inför Yrkes-VM. Så ja, det är klart att det är svårt att konkurrera med ett lag som haft träningen som heltidsarbete i fyra år, medan vi tränat varannan helg under ett år.
Adrian och Wilhelm har även tävlat i Yrkes-EM, där de hamnade på en åttondeplats av arton länder som tävlade.
– Det blev jag inte alls nöjd med. Det som gick fel var att det gick lite väl snabbt och jag missade en del detaljer i utförandet, vilket nog är min största svaghet.
Samtidigt är det även just den egenskapen som Adrian nämner som sin styrka.
– Jag stirrar mig inte blind på detaljerna och är duktig på att lösa oväntade problem, vilket gör att jag tror att vi har ganska bra chanser i VM.
Tävlingarna i Abu Dhabi kommer att pågå under sex dagar, mellan den 14 och 19 oktober. Det blir en rad olika tävlingsmoment. Bland annat ska de bygga en fungerande designkrets, programmera system för utrustningskontroll och bli testade på sina kunskaper om automationstekniska system.
Det finns inga egentliga pris i tävlingen, de som lyckas placera sig i toppen går endast hem med äran.
– Fast det är ju en riktigt fantastisk grej. Tänk vilka möjligheter det öppnar upp, att kunna skriva på sitt cv att man är bäst i världen på sitt yrke, säger Adrian.