Daniel Swedin, ledarskribent på Aftonbladet:
1. Eftersom regeringen Löfven redan har ministrar som är tonåringar så tror jag att nästa generation S-ministrar kommer vara lite äldre. De kan till exempel heta saker som Irene Wennemo, Solange Olame Bayibsa, Teresa Carvalho, Katrin Stjernfeldt Jammeh och Marika Lindgren Åsbrink.
2. Bristen på djärva politiska förslag, bristen på dådkraft, bristen på fokus och det räddhågsna uppträdandet i någon sorts destruktiv cocktail.
3. Skolan. Här har vi lösningen – eller en viktig del till lösningen – på både arbetslösheten och ojämlikheten.
Carina Persson, vd på Bommersviks-akademin, som håller utbildningar för framtida ledarämnen inom S.
1. Det kan jag inte svara på, och även om jag kunde så vill jag inte. Nämner jag tre är det orättvist mot de 397 andra som gått vår utbildning. Men några har ju kommit så långt att de redan sitter i regeringen eller riksdagen. Som Aida Hadzialic, som är den yngsta ministern någonsin. Vi har också några statssekreterare: Maja Fjaestad, och Erik Bromander. I riksdagsgruppen är det många unga. Johan Büser från Göteborg, Erik Ezelius från Skaraborg, Teresa Carvalho från Östergötland. Sedan har vi Daniel Olsson som valts in i partistyrelsen som yngsta ledamot. De är redan ledare
– Pratar vi om framtiden så skulle jag ändå inte titta bara på de som är aktiva nu. Jag ser framför mig att rekryteringen breddas.
2. Jag håller inte med om att det är så. Visst, om man jämför med valet 1968, men vi är fortfarande ett av Europas största socialdemokratiska partier. Men det kan behövas nya verktyg.
3. Jämlikheten är en stor utmaning och en fråga som också rymmer flera andra frågor.
Daniel Suhonen, leder tankesmedjan Katalys:
1. Ellinor Eriksson, som är tillförordnad ordförande i SSU är ett bra namn. Det gäller även Gabriel Wikström och Aida Hadzialic, som redan sitter i regeringen. Hon är ett lovande statsråd vid 28 års ålder. Sedan finns det en undervegetation: Emilie Bjugren från Stockholm, Daniel Wolski i Malmö, Mattias Vepsä i Stockholm med flera.
2. Vi har bra grejer att komma med när det gäller till exempel sjukförsäkring och a-kassa. Ingen revolution, men små viktiga steg på väg.
– Sedan, om rörelse, så behöver vi ett nytt projekt och en ny vision. Det är inte en kraftfull reformregering nu.
3. Bostadspolitiken är ju en viktig fråga, en riktig klimatpolitik där man inte bara säger något utan gör något. Sedan har vi ju tittat på hur man skulle kunna lägga om hela den ekonomiska politiken, lämna sparparadigmet. Och så är det ju jobbpolitiken.
Lotta Gröning, socialdemokratisk debattör och kolumnist:
1. En av mina favoriter är ju Ardalan Shekarabi, även om jag inte tycker att han hunnit leverera så mycket ännu som minister. Tänker jag framåt i tiden föreställer jag mig att Damberg blir partiledare efter Löfven. Jytte Guteland är också duktig.
– Men när det gäller den yngre generationen hoppas jag på nya krafter. S behöver folk utifrån för att inte bli ett familjeföretag. Jag hoppas på en salig blandning: spelnördar, några unga företagare, några professorer vore inte dumt.
2. Partiet har halkat efter i nästan alla frågor. S har varit statsbärande så länge att ingen törs ifrågasätta den politik som regeringen för. Det är allvarligt.
3. Tillsätt en helt oberoende analysgrupp för att analysera partibygget, som inte har lojaliteter inom partiet och inte måste tänka på att tycka lagom rätt.
– Vill man ha förnyelse måsta man fylla det ordet med innehåll. Inte bara tillsätta unga personer som sedan gör som de blir tillsagda.
TECKNA EN PRENUMERATION FÖR ATT SE HELA LISTAN ÖVER FRAMTIDENS S-REGERING
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.