– Vi kan inte göra miljardinvesteringar och skapa 500 arbetsplatser i en ort där 40 procent av de röstberättigade inte delar våra grundläggande värderingar, säger Darko Pervan.
”Moraliska kompassen styr”
Darko Pervan kom själv till Sverige från Kroatien 1954 som åttaåring. Han är vd för Pervanovokoncernen, som grundades för 25 år sedan, ägs av familjen Pervan och har drygt tusen anställda. För tre år sedan beslutade Pervanovokoncernen att verksamheten skulle utvidgas till att även omfatta storskalig produktion av golv och Östra Ljungby i Klippan valdes ut som plats för satsningen. Kerstin Persson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Klippan. Hon har haft mycket kontakt med företaget inför den planerade etableringen.
– Jag kan ha respekt för Darko och hans familj, för det är egentligen deras moraliska kompass som styr detta. Samtidigt ser jag den andra sidan, att om han hade etablerat ett företag och anställt nysvenskar här så kunde han varit delaktig i att skapa förståelse över gränser och jag tycker det är synd att han inte tar den chansen, säger hon och fortsätter:
– Jag hoppas att detta öppnar för en diskussion bland företagarna. Ska vi vara en del av utvecklingen eller ska vi lämna Skåne därhän? Om det kryper högre upp, ska vi inte investera i Sverige alls då? Jag tror att vi behöver hjälpas åt att skapa framtidstro i de kommuner där SD är stora, säger Kerstin Persson (S).
Näringslivet splittrat
Diskussionen om bolagets uteblivna etablering lyfter större frågor om relationen mellan näringsliv, partier och kommuner. Lobbyister från näringslivet har länge uppvaktat SD och bland annat fått dem att bli mer positiva till vinster i välfärden. Flera näringslivsprofiler har på riksplanet tagit ställning åt olika håll.
Johan Andersson, vd för Mellby gård som bland annat är ägare av Sveriges största skolföretag, är en av de som uppmanat Alliansen att samtala med SD. Hemköps ägare Antonia Ax:son Johnson, som även är aktiv inom Liberalerna, är inne på samma linje och säger till Dagens Industri att SD inte ”behöver vara ett stort problem”. Samtidigt har 41 näringslivstoppar på DN Debatt nyligen tagit kraftfullt avstånd från en SD-flirt, bland dem Karin Forseke, Marcus Storch och Daniel Sachs. I helgen tog även gamla Volvo-vd:n Pehr G Gyllenhammar ställning mot ett samarbete med SD i en intervju i SR. För Darko Pervan är det en fråga om att låta moralen stå över vinstintresset.
– Beslutet att inte investera i Klippan var svårt med tanke på att även majoriteten som inte sympatiserar med SD straffas, men uppoffringarna kan kanske vara motiverade om man ser det på lång sikt och om den negativa utvecklingen kan brytas, säger Darko Pervan.
Oro hos grannkommuner
I Klippans grannkommun Bjuv fick SD ännu högre valresultat, 31 procent i kommunen, men S blev fortsatt största parti. Hur styret kommer att se ut de kommande fyra åren är, liksom i Klippan, ännu inte klart, men kommunstyrelsens nuvarande ordförande Anders Månsson (S) vittnar om att den uteblivna investeringen sprider oro i grannkommunerna.
– Jag har själv hört dessa tongångar och många gånger så kan det räcka med den här oron för att skapa en trend. Börjar den att sprida sig så kan det vara folk som inte gör företagsinvesteringar här och väljer att inte bygga bostäder här.