BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tidningen Dagens industri har tittat på de länder där bostadspriserna börjat falla snabbt och jämfört dem med situationen i Sverige. Skulder, räntenivå, hushållens sparande och bostadsbyggande har undersökts för att se vilka indikatorer som pekar mot en krasch. Japan, USA, Spanien, Irland och Danmark är länder som alla sett priserna dyka.
Förutsägelser på bostadsmarknaden är erkänt svåra att göra, men de flesta är överens om att dagens situation är ohållbar. Nedgången kommer, frågan är bara när – och på vilket sätt.
– Det finns de som hoppas på att priserna ska plana ut och sedan ska det återgå till en normal situation utan några problem. Men jag tror inte att det är realistiskt, en uppgång som är självförstärkande vänder väldigt lätt till en snabb nedgång, säger Per Björklund som är journalist och författare till boken Kasinolandet: bostadsbubblan och den nya svenska modellen.
Att förutsäga när bubblan spricker är också beroende av hur vi tolkar siffrorna.
Fyra faktorer är av särskild betydelse.
Skulduppbyggnad
I flera länder där bostadsmarknaden kraschat så har hushållens lån varit stora. I Sverige ökar bolånen med 7,4 procent årligen, enligt SCB:s senaste siffror, vilket är betydligt mer än BNP-tillväxten och inflationen. Skuldsättningen ökar alltså, vilket är illavarslande. Även om skulderna totalt sett varit ännu större i de länder där marknaden kraschat så är det också viktigt att titta på ökningstakten, menar Per Björklund:
– Skulderna i Sverige har ökat väldigt snabbt från en låg nivå. Skuldnivåerna är kanske inte så extrema i jämförelse, men de har växt snabbt och det har också betydelse.
Hur bra hushållen klarar av en räntehöjning är en faktor som kan påverka när priserna börjar falla. När arbetsmarknaden ser bra ut i många branscher så bedöms hushållen klara av en räntehöjning, men det är också vanskligt att vänja sig vid för låga nivåer.
– Vi har under lång tid haft en situation med väldigt låga räntor som gjort att folk kunnat låna mycket pengar billigt. De ständigt stigande priserna har också gjort att folk har vant sig vid det och börjat betrakta sin bostad som ett investeringsobjekt, säger Per Björklund.
Det senaste året har flera åtgärder satts in för att råda bot på de skenande bolånen. Bland annat har amorteringskrav införts och Finansinspektionen vill se en gräns för hur stor del av ett hushålls inkomst som får gå till att betala för bolån, ett så kallat skuldkvotstak.
En snittränta på ett nytt bostadslån ligger idag på 1,60 procent, vilket är något högre än för ett år sedan.
Det som gör fallande priser på bostadsmarknaden så kännbart för hela ekonomin är att folk blir mer försiktiga med sina pengar, vilket slår mot företagen. Men sparandet kan också vara en indikator på en annalkande nedgång. I genomsnitt är sparandet högt i Sverige jämfört med många andra länder.
– Jämförelser med andra länder kan dock vara missvisande, dels eftersom en del av pengarna kan vara inlåsta i pensionsförsäkringar men också på grund av de ökande klyftorna, säger Per Björklund.
Han konstaterar att det är en liten grupp väldigt rika hushåll som sparar väldigt mycket i Sverige idag:
– Inkomstklyftorna har ökat, så även om hushållen som helhet är rikare än någonsin så finns pengarna hos väldigt få. Majoriteten skuldsätter sig upp över öronen för att ha någonstans att bo och har inte särskilt stora tillgångar.
Bostadsbyggandet
En explosion av bostadsbyggandet ser bra ut på pappret, men är inte självklart en lösning på bostadsbristen.
– Det är en absurd situation vi har idag. Det byggs väldigt mycket, men för en liten målgrupp. Och å andra sidan har vi en stor bostadsbrist för människor som har låga inkomster, säger Per Björklund.
Många drar slutsatsen att det i Sverige finns en oändlig efterfrågan på bostäder.
– Men med de här priserna som vi har idag så är det ett begränsat antal människor som har råd att köpa bostäder.
Det är framförallt ökningen av antalet nybyggda bostäder som nu får varningsklockorna för en bostadsbubbla att ringa.
– Byggbranschen täljer guld just nu, och det här har hänt gång på gång i historien, att det sker en överproduktion och marknaden blir mättad på den prisnivån.