BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Tyvärr är det inget bra äppelår men nästa år hoppas jag att det kommer digna av äpplen, päron och kvitten här, säger hon.
Idén till fruktlundarna kom av att det fanns ett stort intresse för stadsnära odling men alla ville inte ha en kolonilott eller pallkrage eftersom det innebär en stor arbetsinsats. Helena Bjarnegård och hennes kollegor funderade om det fanns andra sätt att odla ätbart i staden och fastnade för idén med fruktlundar där vem som helst skulle få plocka för eget bruk.
– Vissa kanske drar sig för att plocka från buskar och träd eftersom det kan vara giftigt. I fruktlundarna kan man lita på att bären och frukten går att äta, säger hon.
Alla fruktlundarna fick äppelträd men på många håll växer även päron, körsbär och plommon. I Slottskogens fruktlund finns ett hallonsnår och vill man hellre plocka mullbär får man bege sig till Vårvädersgatan eller Positivparken. Sorterna är anpassade efter vad som trivs att växa på varje specifik plats. Fruktlundarna har också utrustats med bänkar för att locka besökarna att stanna en stund.
– Tanken är att man ska kunna ta med sig sin kaffe-termos och sitta ner en stund. Min förhoppning är att fruktlundarna ska bli mötesplatser och att folk börjar prata med varandra. Jag hoppas också att fruktlundarna ska inspirera fler till att odla i sin egen trädgård eller be sin hyresvärd plantera fruktträd eller bärbuskar på innergården, säger hon.
Samlade i databas
Men det är inte bara i kommunens fruktlundar som det går att plocka frukt och bär i offentliga miljöer. Hemsidan fruktkartan.se är en öppen databas som visar var det finns bär och frukt på allmänningar. I Göteborg finns över hundra platser utmärkta – bland annat björnbärsbuskar vid Masthuggskyrkan och hallonsnår längs med gångvägen mot Hjällbovallen. Eftersom de flesta fruktträden växer i folks trädgårdar har organisationen Äkta vara gjort en hemsida där privatpersoner kan lägga in annonser om de har överbliven frukt att skänka bort.
Andra kommuner tar efter
I vanliga fall får man inte plocka blommor och andra saker i kommunens planteringar. Men i fruktlundarna får skolor, föreningar och privatpersoner plocka för eget bruk, så länge man sparar litegrann till dem som kommer efter. Stadsträdgårdsmästaren Helena Bjarnegård har inte hört om andra städer med liknande fruktlundar men under sina föreläsningar runtom i landet har hon inspirerat fler till att testa.
– Jag vet några kommuner som följt vårt exempel och några andra som är på gång att anlägga egna fruktlundar, säger hon.
Eftersom fruktlundarna är så pass unga har alla träd inte börjat bära frukt ännu, men om några år kommer träden och buskarna ha växt till sig. Om allt går enligt planen kommer fruktträden att stå kvar i många år.
– Förhoppningsvis så länge jag lever, säger Helena Bjarnegård.