1. Cambridge Analytica-skandalen
Året inleddes med att Cambridge analytica-skandalen briserade. Analysföretaget upptäcktes ha samlat in data om miljoner Facebook-användare, ofta utan deras vetskap. Datan användes för att skapa avancerade profiler som bland annat användes för att rikta politiska kampanjer, bland annat för Trump i valet 2016. I en dold inspelning berättade Cambridge Analyticas vd att företaget varit inblandade i val i omkring 200 länder. Visselblåsaren Wylie bekräftade att Cambridge Analytica varit inblandade i valprocessen i bland annat Mexiko, Malaysia, Brasilien, Kenya och Indien. Cambridge Analytica la ner några månader efter avslöjandet och Mark Zuckerberg blev förhörd av amerikanska kongressen om Facebooks inbladning.
2. Googles Kina-samarbete
I augusti avslöjades att Google bygger en censurerad sökmotor till Kina, med kodnamnet Dragonfly. Efter omfattande kritik från anställda på företaget meddelades förra veckan att projektet, som skulle haft premiär nästa år, nu läggs på is. Tidigare i år backade Google efter att medarbetarna protesterat mot ett AI-projekt med det amerikanska försvarsdepartementet.
3. Facebook och folkmordet
Efter två år av kritik och varningar från människorättsgrupper utredde slutligen Facebook sin roll i folkmordet i Myanmar och medgav att deras plattform haft en bidragande roll i spridningen av hat. Militärer i landet använde plattformen för att sprida falsk information och fejkade bilder i landet som fram tills Facebooks intåg varit ouppkopplat. När hetsbudskap mot den muslimska minoriteten började spridas hade Facebook få moderatorer som kunde språket.
– Den visar att Facebook gjorde alldeles för lite, alldeles för sent för att stoppa uppvigling till mord och felaktig information på sin plattform, både före och under de fruktansvärda övergreppen i Myanmar, sa Amnestys presschef Ami Hedenborg, till SVT när Facebook släppte rapporten.
4. Big tech, arbetsrätten och integriteten
En rapport från Chartered Quality Institute, från september i år, går igenom de 14 största teckföretagen när det kommer till arbetsrätt, intefritet, skattemoral och miljöpåverkan. Amazon och Samsung anklagas i rapporten för barnarbete i Indien och Kina, Google, Facebook och Linkedin för stora integritetsproblem efter läckor av mängder av personuppgifter. Amazon stack ut som en värsting när det kommer till arbetsrätt, efter rapporter om arbetare som svimmar på jobbet och tvingas kissa i flaskor.
5. Facebook och antisemitismen
I november avslöjades Facebook med att ha försökt koppla Facebook-kritiska grupper till miljardären George Soros, med hjälp av en republikansk PR-firma. Kampanjen kritiserades omedelbart för att anspela på antisemitiska föreställningar och att försöka spinna på högerextrema hatkampanjer. Mindre än ett dygn efter avslöjandet gick Facebook ut och uppgav att man brutit samarbetat med den republikanska PR-firman.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.