Speciellt byggen verkar vilja köra järnet i två timmar strax innan den första koltrasten yrvaket hunnit harkla sig, för att sedan ta det lugnt och slentriansnickra lite löst resten av arbetsdagen.
– Det där med slentriansnickra vet jag inte. Det kan jag nog inte ställa upp på, skrattar Tomas Emanuelsson, ordförande för fackförbundet Byggnads Väst.
– Jag är ju inte ute i produktionen själv längre, men har arbetat länge i den. Jag vet inte riktigt varför vi är igång tidigt. Myten är ju att alla vill hem tidigt på eftermiddagen sen. Jag har fortfarande kvar det i mig och är mycket effektivare på morgonen, fortsätter han.
När han fått fundera en stund kommer han fram till att det nog mycket är tradition och sitter i väggarna, om ordvitsen ursäktas.
– Vi har ju lärlingssystem, och man blir drillad i det där. Kvart i sju skulle man vara klar för produktion, annars fick man inte vara kvar. Man blir fostrad till det. Inte av företaget utan av gubbarna på plats.
”Ute tidigt för att inte störa”
Morgan Davidsson är avdelningschef för skötsel och anläggning på Park- och naturförvaltningen. Han menar att det ser väldigt olika ut för olika typer av verksamheter.
– Vi har ju sopmaskiner och sådant, och de är ute tidigt för att inte störa trafiken. Annars har vi regler om att vi inte ska vara ute tidigt på morgonen där vi stör. Men vid skolor och annat ska vi inte arbeta när barnen är på plats. Det är mycket som påverkar helt enkelt.
Kommunens arbete i de offentliga rummen görs av en hel radda olika utförare. Sedan finns en mängd olika entreprenörer och upphandlare som sköter sina delar, och kan ha sina egna arbetstider.
– Kommunens egen personal jobbar i princip klockan 7–16. Det är ju ett tidigt snitt, men då åker man i regel ut. Det är sällan man är igång med parkarbete eller annat redan då.
Får ofta klagomål
Både Tomas Emanuelsson och Morgan Davidsson medger att morgonarbetet rätt ofta drar till sig klagomål och sura miner av de som inte tycker att morgonstund är guld.
– Under några år på tidigt 90-tal så jobbade jag med renoveringar i lägenheter och i villaområde. Då var det väl en del gnäll när vi drog igång. Det finns ju också avtal på vissa ställen, att man inte får gå in förrän 7.30. Då kan vi få förskjuta arbetstiden, säger Tomas Emanuelsson.
Byggnadsarbetarna arbetar ofta två timmar i stöpet och har sedan rast. Den delen tycker Tomas Emanuelsson är bra.
– Det tror jag är bra för kropp och annat. Det ska inte misstolkas, men det finns nog en del yrkesstolthet med i våra arbetstider. Det finns en väldigt stolthet bland byggnadsarbetare både över vad man gör och hur man arbetar.
Till kommunen kommer det många synpunkter och klagomål, när helst man arbetar, menar Morgan Davidsson.
– Det är en stor stad, och många har både positiva och negativa synpunkter. Alla synpunkter på stadens skötsel bör man ta via stadens kontaktcenter. Man får gärna ringa dit, eller gå via nätet.