Helt nyligen kom en rapport från LO som visar att det ser likadant ut i år. Ingen annan näringsgren uppvisar så låga siffror.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Problemet är att många i branschen inte har fast jobb. 40 procent har tidsbegränsade anställningar, säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, HRF.
Ofta tidsbegränsat
Många unga jobbar inom restaurangnäringen, ofta med tidsbegränsade anställningar, och det är bland dem fackanslutningen är lägst. Bland fast anställda är anslutningen betydligt högre.
– Tyvärr är det så att de som verkligen borde gå med i facket, de med otrygga tillfälliga anställningar, inte gör det. Man vill gå med när man är trygg och känner att man har riktig anknytning till branschen, säger Per Persson.
Vill få bort allmän visstid
Eftersom många tvingas ta tillfälliga jobb med otrygghet och ohälsa som följd har LO och HRF länge velat få bort allmän visstid ur LAS, hittills med klent resultat. Den anställningsformen rör dock bara 2–3 procent av de anställda inom hotell och restaurang.
– Problemet är den stora andelen visstidsanställningar av olika slag. 25 procent av all arbetad tid i branschen utnyttjas genom korta anställningar. Vårt mål är att fler anställda ska få fast anställning på heltid.
Det skulle troligen ge fler medlemmar, menar Per Persson, och en stärkt position för HRF.
– Med få medlemmar är det svårare för oss att hävda oss och få bra kollektivavtal, säger han.
Diskutera arbetsvillkoren
Shadé Jalali, en av två utredare bakom rapporten Stoppa skitlivet, om otrygga anställningar, menar att den låga graden av fackanslutning inom hotell- och restaurang och andra serviceyrken är ett problem.
– Arbetstagare tjänar alltid på att gå ihop och diskutera arbetsvillkoren, även om det bara handlar om ett sommarjobb. Färre anslutna försvårar det fackliga arbetet och ökar arbetsgivares möjligheter att spela ut personalen mot varandra, säger hon.
För att minska problemen med otrygga anställningar krävs både ny lagstiftning och insatser från arbetsmarknadens parter, menar Shadé Jalali.
– Anställningsformerna behöver ses över så att inte olika former av visstidsanställningar kan staplas på varandra och visstidsanställda borde ha rätt till kompetensutveckling mellan arbeten för att nämna några förslag, säger hon.
”Tjusiga restauranger”
Shadé Jalali framhåller att restaurangbranschen utvecklats mycket på senare år.
– Vi har fått fler tjusiga restauranger, men villkoren för de anställda har inte blivit bättre och på många håll saknas fortfarande kollektivavtal. När man sänkte restaurangmomsen borde man samtidigt ha ställt krav på bättre villkor för personalen, säger hon.
Bättre villkor och fler fackanslutna anställda skulle även gagna arbetsgivarna, enligt Shadé Jalali.
– Personalfrågor är ett gemensamt intresse och fackligt aktiva kan bidra med mycket kunskap. Hög personalomsättning och otrygg personal är aldrig bra för företagen.
Höjning slog hårt
Idag har HRF 31 000 medlemmar. Trots att branschen fått fler anställda de senaste tio åren ligger medlemsantalet fortfarande långt under 2006 års nivå, då 57 000 var anslutna. Liksom många andra förbund tappade HRF stort när alliansregeringen höjde a-kasseavgifterna 2007.
– Medlemmarna i HRF:s a-kassa tillhörde dem som fick de största höjningarna, från 97 till 361 kronor per månad. Avgiften för fack och a-kassa blev 700 kronor i månaden – en avsevärd summa för en löntagargrupp med några av de lägsta lönerna på arbetsmarknaden, säger Anders Kjellberg.
Extrajobb vid studier
Antje Dedering, förhandlingschef och chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Visita, hävdar dock att andelen allmänna visstidsanställningar inom hotell- och restaurangbranschen är låg.
– Det är ingen stor andel. 66 procent av alla visstidsanställningar omfattar ungdomar mellan 16–24 år som jobbar extra vid sidan av studier. De flesta av dem jobbar enstaka dagar, en anställningsform som vi och HRF har slutit avtal om.
40 procent av de anställda saknar tillsvidareanställning. Vad säger du om det?
– Om enstaka dagar räknas in i visstidsanställningarna blir siffran självklart högre, men det ger en missvisande bild av det som brukar framhållas som negativt med visstidsanställningar. Andelen vikariat och allmän visstidsanställning är låg.
Vad säger du om att så få i branschen är med i facket?
– Vi värnar den svenska modellen och kollektivavtalet och måste ha en representativ facklig motpart, säger Antje Dedering.