Haninge vill tvångsprivatisera skola – mot föräldrarnas vilja
Många är oroliga för att privatiseringen skulle innebära omfattande och onödiga förändringar på en omtyckt skola. Det är exempelvis långt ifrån säkert att lärare på Nakterhusskolan skulle kunna arbeta kvar om den ombildades.
Bild: Wästbygg
Dagens ETC
Nöjda föräldrar och nöjda elever. Ändå vill politikerna kuppa igenom en avveckling av Nakterhusskolan i Haninge för att sedan ge bort den till en privat skolkoncern. Varför? För att det var så det var tänkt när skolan byggdes för tio år sedan.
– Rent politiskt är det väldigt konstigt att försöka driva igenom något som alla är emot, säger föräldern Nils Ekeroth.
Nakterhuskolan i Vega i Haninge kommun har goda resultat, nöjda elever, låga nivåer av sjukskrivningar bland personal och en ekonomi i balans. Trots detta vill det styrande högerblocket i Haninge nu lägga ner skolan till förmån för ett privat alternativ, vilket tidningen Mitti tidigare skrivit om.
– Vi fick på måndagen förra veckan en notis i appen som skolan använder om ett inriktningsbeslut om att skolan ska privatiseras. Det var ganska otydligt skrivet, det fanns inget syfte, säger föräldern Nils Ekeroth som har två barn på skolan.
Berörda på skolan reagerade starkt och det har nu startats en Facebookgrupp med över 300 medlemmar med syfte att att bevara skolan. I en namninsamling som lagts upp på plattformen Skiftet har 1 800 personer skrivit under. En förälder har också tagit initiativ till en enkät som hittills besvarats av 155 föräldrar på skolan. Samtliga vill att man bevarar skolan i befintlig regi.
”Alla är emot det”
Nils Ekeroth har haft sitt ena barn på skolan sedan den öppnade för fem år sedan. Enligt honom har många föräldrar och elever varit väldigt nöjda hela skolgången.
– Skolan har ju fått högsta betyg av alla skolor i Haninge i nöjdhetsbetyg. Både från föräldrar och elever. Så man undrar varför man vill göra så här.
Den förklaring som lagts fram är att när Nakterhusskolans byggdes för drygt tio år sedan var tanken att den skulle drivas av en extern aktör. Men när det var dags att söka tillstånd fick Raoul Wallenbergskolan, RWS, avslag från Skolinspektionen. Först 2020 fick de igenom ett godkännande – men då var det för sent. Året före hade ett beslut hunnit tas om att skolan skulle drivas i kommunal regi. När godkännandet kom hade skolan därför redan slagit upp portarna.
Nu vill M, L och KD ge privata aktörer en ny chans.
– Det är ett väldigt märkligt argument, säger Nils Ekeroth, som inte hört någon utanför det politiska styret vara positiv till förslaget.
– Jag tror att det är många som inte har något emot friskolor ideologiskt sett, inklusive mig själv. Men i det här fallet är det verkligen ett massivt motstånd. Rent politiskt är det väldigt konstigt att försöka driva igenom något som alla är emot.
Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna har också svårt att förstå varför högerblocket vill lägga fram ett sådant förslag.
– Det finns ingenting som kan motivera varför kommunen ska ta det här beslutet. Det finns inga löften som handlar om att vi bara skulle driva skolan under en kortare tid, säger oppositionsborgarrådet Meeri Wasberg (S).
Driver på i skymundan
Raoul Wallenbergskolan verkar fortsatt intresserat av att starta i Haninge, även om man inte skyltar med intresset. På Facebook skriver representanter från RWS att det inte pågår några förhandlingar med kommunen. Samtidigt har huvudmannen ett par veckor tidigare skickat en intresseundersökning till föräldrar i området Vega – utan att nämna att en etablering av friskolan skulle göras på bekostnad av den kommunala skolan. RWS har därefter kontaktat Skolinspektionen och sagt att det finns en bred majoritet som är positiva till en etablering av en ny skola och att det därmed finns ett troligt elevunderlag.
För att få dra igång skolan 2026 måste privata huvudmän med etableringstillstånd få in en ansökan till Skolinspektionen senast 31 januari. Det är på grund av denna detalj som det är bråttom att kalla till ett extra sammanträde för att kunna ta ett inriktningsbeslut, tror Meeri Wasberg.
– Men om man nu verkligen står för valfrihet och att det ska finnas privata alternativ. Har alla privata aktörer som är intresserade fått samma chans? Eller har Raoul Wallenberg fått någon form av gräddfil med den här kommunledningen? Det här verkar ju vara ett beställningsverk.
Meeri Wasberg önskar att att kommunledningen tar till sig av den kritik som riktas mot förslaget.
– Men jag tror tyvärr att kommunledningen bara kommer köra på. De kommer inte att bry sig om vare sig föräldrar eller sina medarbetare, utan har bara bestämt sig för att här ska det privatiseras till vilket pris som helst.
”Inte sett någon enkät”
Sven Gustafsson, moderat ordförande i kommunstyrelsen, tror att Nakterhussskolan skulle fungera precis lika bra under privat regi.
– Friskolor brukar vara mer populära än kommunala skolor. Det finns ingenting som säger att det skulle bli en sämre verksamhet. Men det är inte därför vi gör det här. 2016 tog S ett beslut att här skulle det drivas en friskola. Jag tycker att det var ett bra strategiskt beslut som vi borde fullfölja. Det kommer bli välkomnat och inte alls så dramatiskt som en del verkar tro.
I en enkät på skolan ifråga så verkar det finnas ett hundraprocentigt stöd för att bevara skolan. Varför vill man gå emot vad så många föräldrar vill?
– Jag har inte sett någon enkät. Jag kan inte svara på det.
Okej, men jag berättar det för dig nu. Att det inte verkar finnas något som helst stöd för era planer.
– Ja, om det skulle stämma då så är det inte det som är syftet med det här beslutet. Det här ligger på ett högre perspektiv, ett systemperspektiv.
Så det spelar ingen roll vad föräldrar vill?
– Det är klart det spelar roll vad föräldrar vill. Men du slänger en enkät i ansiktet på mig. Jag har inte hört talas om den.
Du har kritiserats för att inte ta föräldrar och lärares oro på allvar. Hur ser du på det?
– Ja, jag kritiseras för väldigt många saker. Jag svarar på väldigt många mejl från föräldrar och jag kan sätta mig in i att föräldrar känner oro.
Enligt Sven Gustafsson så kommer man att göra en barnkonsekvensanalys i ett senare skede och det kommer finnas möjlighet till att analysera inriktningsutvecklingen. Han säger att han har haft kontakt med fler huvudmän än Raoul Wallenbergskolan och förnekar att det skulle vara ett beställningsverk.
– Det ligger utanför vår kontroll att bestämma vilken friskola som får tillstånd att driva skola i kommunen. Samtidigt vill jag säga att det säkert kan uppstå omständigheter som gör att vi inte avvecklar Nakterhusskolan i höst. Vi förhandlar och jag har hela tiden möjlighet att backa.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.