På flera håll runtom i landet anordnar Svenska kyrkan ”prinsesskola”. Verksamheten går ut på att lära förskolebarn om FN:s barnkonvention med en normkritisk inramning.
Nu rasar debattören och före detta M-riksdagsledamoten Hanif Bali över initiativet.
– Hade någon sagt till min dotter att ”nu ska ni låtsas vara killsuperhjältar”, då hade jag bränt ner stället för att de lär min dotter att det är något fel på hennes kön.
”En bekants 6-åriga son är kallad till kyrkan, som en del av hans obligatoriska förskoleundervisning. För att lära sig bli prinsessa och krönas till sådan av en ’drottning’ – som är en vuxen man.”
Det skriver Hanif Bali, borgerlig opinionsbildare och före detta riksdagsledamot för Moderaterna, i ett inlägg på X. Till texten publicerar han ett faksimil på en inbjudan till ”prinsesskola” för förskoleklassare, från en kyrka i Västerås.
– Det är att säga till killar att det är enbart när de är tjejer som de är bra. Varför får de inte vara prinsar, varför kan inte både prinsessor och prinsar vara av värde? kommenterar Hanif Bali.
”Kulturkrigar med sexåringar”
Prinsesskolan har anordnats i Västerås stift sedan 2009 och går ut på att lära barnen om FN:s barnkonvention. Att man har valt att kalla det ”prinsesskola” beror på att man vill sätta flickor i centrum, står att läsa i utbildningsmaterialet till verksamheten, skrivet av Sonja Schwarzenberger och Teresa Axner. Vanligtvis är det den lilla pojken som får huvudrollen, skriver de, och ”flickor förväntas leva sig in i scenariot i alla fall”.
– Vi hade redan ett material som användes ute i församlingarna som hette ”riddarskola” som vände sig till årskurs fyra, fem och sex. Sättet för flickor att delta i den var att identifiera sig med med riddarfiguren, som är en ganska tydlig pojkbild, kommenterar Hans Degréus, en av initiativtagarna till prinsesskolan i Västerås stift.
I prinsesskolan är det ingen som tvingas att vara prinsessa. Alla som vill kalla sig prinsar får göra det istället.
Däremot vill arrangörerna ge pojkar en möjlighet att leka med det feminina: ”Det vore snålt att förvägra vissa barn den lust och kreativitet som de ger uttryck för när de klär ut sig och leker, på grund av våra fördomar”, skriver Sonja Schwarzenberger och Teresa Axner.
Men Hanif Bali köper inte att konceptet.
– Om de har drömt om att vara prinsessor har de säkert lekt ut det, jag förstår inte varför de ska behöva hjälp, säger han.
Det finns mycket skam och grupptryck i skolan. Det kanske kan vara befriande för vissa barn att skapa ett rum där det är prinsessor som gäller?
– Men varför måste den obligatoriska utbildningen tvinga alla på skolan? Det känns märkligt att förflytta diskussionen som finns om kön i samhället ner till sexåringar, och på något sätt kulturkriga med dem.
– Hade någon sagt till min dotter att ”nu ska ni låtsas vara killsuperhjältar”, då hade jag bränt ner stället för att de lär min dotter att det är något fel på hennes kön.
Är det vad man gör om man låter henne leka ett annat kön en gång?
– Det är inte att man låter henne. I inbjudan till prinsesskolan handlar det om att de ska leka prinsessor. Det är inte så att man får dyka upp där och låtsas vara Spiderman.
”Förändrar väldigt lite”
Prinsesskolan går att läsa om i ett reportage i Dala-Demokraten från 2021. Där möter reportern förskolebarn som ”storögda och uppspelta” får träffa en drake och smycka sina kronor med tre stenar – ”en för modet, en för makten och en alldeles egen, för dem själva.”
Eleverna får turas om att sitta på en tron och utöva makt. Från den tillfälliga regenten får klasskompisarna order om aktiviteter som att hoppa och klappa händerna. Därefter blir de ”under högtidliga former” krönta till prinsar och prinsessor och bjudna på ”kungligt fika”. En elev frågar nyfiket om församlingens personal ”bor här i slottet”.
Enligt Hans Degréus har verksamheten alltid kunnat genomföras utan problem i Västerås stift. Reaktionerna som nu har uppstått tycker han är ”löjliga”.
– Prinsesskolan förändrar väldigt lite i ett barns liv. Men den kan vara en rolig lek.
Anklagas för grooming
I sitt X-inlägg betonar Hanif Bali att kröningen av förskolebarnen sker av en ”drottning” – han skriver ordet med citattecken – som är en vuxen man. Vem den vuxna mannen är förbli oklart. Enligt Hanif Bali kommer informationen från en bekant.
Men uppgiften är felaktig. Någon manlig drottning förekommer inte, förklarar Hans Degréus.
– Och även om det skulle stämma att vi har en drottning som är en vuxen man – var skulle problemet ligga i det?
På den direkta frågan svarar inte Hanif Bali, men i kommentarerna till inlägget förekommer flera ursinniga anklagelser om grooming (att en vuxen söker kontakt med barn i sexuellt syfte).
Det, försäkrar Bali, är dock ingen misstanke han delar.
– Nej. Det vore ju jättemärkligt att dela ut ett flyglad om att man skulle grooma upp barn.
Att hans inlägg de facto inordnas i ett narrativ som går ut på att anklaga dragqueens för pedofili vill Hanif Bali inte ta något ansvar för. Att arrangörerna av prinsesskolan riskerar att utsättas för hat och hot på samma sätt som sagoläsande dragqueens har gjort – det kan han däremot ”till 100 procent” tänka sig.
Är de värda det?
– Nej absolut inte, ingen är värd att bli hatad eller hotad ... eller hatad vet jag inte, men hotad i alla fall. Vissa är värda att bli hatade. Men inte de här. De har väl inte gjort någonting, mer än att jag tycker att de har fel.
Är det ansvarsfullt att du sprider felaktig information?
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.