Under Folkpartiets kongress förra helgen presenterades en rapport där partiet förespråkar att pensionen ska delas efter skilsmässa. I rapporten föreslås att en större del av pensionen ska ingå i giftorättsgodset och delas vid skilsmässa, att en statlig utredning bör tillsättas i detta syfte, samt att reformen ska ske inom ramen för pensionsöverenskommelsen och tillsammans med de fem partier som står bakom det svenska pensionssystemet.
Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) menar att bakgrunden till förslaget kommer från att det finns många kvinnor om lever på lägre pensioner och standard efter att ha genomgått skilsmässa.
– Väldigt många kvinnor blir lidande av det här eftersom de ofta har burit huvudansvaret för hem och familj, jobbar deltid och ofta jobbat inom lågavlönade sektorer. Vi menar att det är något man måste se över, säger hon.
I en skilsmässa delar parterna på det som har skapats tillsammans, som till exempel bostad, annat lösöre som bil och gemensamma besparingar. Men det gäller inte för pensionsbesparingar. Folkpartiet vill med det här förslaget att en utredning ska göras så att även den sparade pensionen ska ingå.
– Pensionen baseras på det man har jobbat ihop under yrkeslivet, då är det inte mer än rimligt att den pensionen man har samlat ihop under tiden man har levt som familj även den ska ingå i bodelningen. Det handlar om att ge ökad rättvisa för de här kvinnorna.
Samtidigt menar PRO, Pensionärernas Riksorganisation, att det är oroväckande tyst i valrörelsen kring frågor om pensionen.
– Vi vill ha svar från de två stora partierna, Socialdemokraterna och Modernaterna, vad de tänker göra om de vinner valet när det gäller fattigpensionärer, skatt på pension, boende för äldre och äldreomsorg, skriver Curt Persson, ordförande i PRO, i ett pressmeddelande.
I rapporten Fattigdomsfällan har PRO hårt kritiserat den låga pension som främst drabbar kvinnor. Något som beror på att arbetslinjen inte är jämlik mellan män och kvinnor, där de kvinnodominerade sektorerna är lågavlönade och löneskillnader mellan kvinnor och män består. Men i frågan om att dela pension efter skilsmässa har PRO ännu inte tagit ställning.
– Vi måste diskutera frågan mer ingående innan vi ger besked. Vi har inte sett hela förslaget ännu, och det är inte ett helt okomplicerat förslag, säger Johanna Hållén, presschef på PRO.
Är det inte viktigare att fokusera på att jämställa arbetslivet?
– Jag vill absolut inte ställa det ena mot det andra. Ett mer jämställt arbetsliv och se till att lönerna och pensionen är rättvisa är mina prioriterade frågor. Men det är även viktigt att skapa jämställdhet för de kvinnor som är i 50-årsåldern, som redan har gjort sina val, som har bildat familj och som lever i den här situationen nu, säger Maria Arnholm (FP).
ETC har försökt nå Socialdemokraterna för kommentar.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.