BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Diversehandeln upphörde i slutet av 60-talet när Sigvard inte kunde driva den vidare men hans fru hade kiosk där in på 80-talet. När det kommer kunder till eko-butiken i dag händer det att de kommenterar att de har varit här och handlat godis som barn.
Nu är det ekologiskt godis som går att köpa i butiken. Adina Langseth började med att starta en inköpscirkel och ett företag där cirkeldeltagarna kunde beställa olika eko-varor som hon köpte in på sitt företag.
– Köper man av grossist blir det billigare och intresset var så stort att jag beslutade mig för att öppna butiken.
Främja lokalt hantverk
Premiären var den andra advent och nu tar sortimentet i stort sett upp hela den gamla butiksytan i den före detta diversehandeln. Det är vanliga eko-produkter blandat med ovanligare varor. En tanke med butiken är att främja lokalt hantverk så det finns bland annat skärbrädor, vantar och kalsonger tillverkade i närområdet. På kalsongerna, som ser väldigt bekanta ut för den som har gjort lumpen, finns en märklig figur tryckt på gylfen.
– Det är Beru, ett slags Bergslagväsen. Kalsongerna är äkta Eiser-trikå som kommer från ett överskottslager från den svenska militären. Man kan säga att det är kronans handtryckta kalsonger. Beru finns även på t-shirtar plus på annat tryck från Ställdalens handtryckeri i butiken.
En annan lite mer speciell del av sortimentet är de tygugglor från ett socialt projekt i Tanzania där personer med funktionshinder producerar hantverk som Adina Langseth säljer. Från betydligt närmare håll kommer de ägg som hennes egna höns värper. Alex Giebels och Åsa Hedberg kommer in i butiken och köper en kartong med tolv ägg. De slår även till på en tanzanisk uggla, dinkelkakor och ekoglass. Glassen tänker de ta till kaffet som serveras i butiken.
– Vi har flyttat från Stockholm till Hörken nu när vi har blivit pensionärer, säger Åsa Hedberg.
– En gång i veckan är vi här och handlar och tar en fika, säger Alex Giebels.
Finns även på webben
Butiken har i dagsläget öppet tre dagar i veckan och än så länge arbetar Adina Langseth vid sidan av som förskolelärare i Ludvika.
– Jag har valt att expandera och arbetar för att få in pengar så att jag kan köpa in fler varor till butiken. Jag vill ha ett brett sortiment, säger hon.
Försäljningen fördelar sig ungefär på att ungefär hälften sker i butiken och resten är beställningar.
– Det är något av en affärsidé att ta upp beställningar. På så sätt kan jag köpa in exakt rätt mängd varor. I dagarna startar även en webbshop så jag får se vad den kommer att göra för försäljningen, säger Adina Langseth.