På fredag går drygt 5 000 anställda på 22 arbetsplatser ut i strejk om parterna inte kommit överens. Men inför strejken larmar Handels om att flera arbetsgivare agerat mot reglerna. Arbetsgivare ska enligt facket ha informerat anställda om att de ska jobba på fredag om det blir strejk, om de inte är medlemmar i Handels. Enligt Handels är det detsamma som att uppmana till strejkbryteri.
– Vi har varslat om totalt arbetsnedläggelse, då ska man lägga ner allt arbete på arbetsplatsen, så är det bara. Det vore en annan sak om det var delar av verksamheten, men nu är det hela arbetsplatsen som gäller, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handels.
Några av de företag som Handels har varslat om strejk ska också ha försökt samla information om de anställdas fackliga tillhörighet. Det gäller bland annat H&M. Klädjättens e-handelslager i Borås är en av de arbetsplatser som finns med på Handels lista över varslade arbetsplatser.
"Försöker ställa arbetare mot arbetare"
På Facebook skriver H&M:s fackklubb att lagerchefen på måndagen planerar att gå ut med en blankett där de anställda uppmanas att fylla i vilket fackförbund de tillhör.
Dagens ETC har sökt H&M för en kommentar, men ännu inte fått svar.
Handels uppmanar sina medlemmar att inte uppge vilket fack de är med i. Enligt Fritjof Carlsson-Brandt är agerandet ett sätt för företagen att försöka kringgå strejken.
– Det arbetsgivaren försöker göra är att ställa arbetare mot arbetare. Då schemalägger man de som inte är fackligt anslutna helt enkelt. Man försöker hålla arbetsplatserna öppna ändå, säger han.
Hård press från arbetsgivarna
Fritjof Carlsson-Brandt säger att det är första gången som Handels är med om ett sådant agerande från arbetsgivarens sida vid en strejk.
– Man såg liknande agerande när hotell- och restaurang strejkade 2017. Nu ser vi det både hos oss och hos dem. Vi ser allvarligt på det, det är ett beteende som inte hör hemma på den svenska arbetsmarknaden, säger han.
Han säger också att pressen på de fackligt anslutna har hårdnat.
– Det är så olustigt att det finns en sådan här jargong. Att man från arbetsgivarens sida piskar upp en stämning mot de som är fackligt organiserade på arbetsplatserna. Det är ett hårt tryck på dem nu. Vi får samtal från medlemmar som vill gå ur facket, inte för att de inte står bakom strejken utan för att de känner en obehaglig press från arbetsgivaren. Det har vi aldrig sett på den svenska arbetsmarknaden innan, säger han.