Arbetsmarkanden inom detaljhandeln är könsuppdelad, 77 procent av de som jobbar deltid inom detaljhandeln i Örebro län är kvinnor, 23 procent är män, det visar en rapport från fackförbundet Handels.
– Det är jättetråkigt att det inte är mer jämt fördelat. Det ger branschen oförtjänt dåligt rykte, säger Malin Bergvall ombudsman på Handels i Örebro.
Arbetsgivarnas skäl till att ha många deltider handlar ofta om att man måste ha fler ”huvuden” som jobbar vid vissa tider.
– Vi ser det inte som en genusfråga. Ett skäl som vi har sett påverkar om man anställer flera på deltid är kundströmmarna. Kommer många och handlar på fredag eftermiddag behöver man fler som jobbar då än exempelvis en måndag förmiddag, säger förhandlingschefen Mattias Dahl på arbetsgivar- och branschorganisationen Svensk Handel.
Deltid i 13 år
Men det är stor skillnad mellan affärerna. I affärer som säljer teknisk utrustning och verktyg är det vanligare med heltid än i affärer som säljer kläder.
– Det visar att det uppenbarligen måste gå att lägga scheman där fler får jobba heltid. Och målet borde vara att de som vill ska jobba heltid. Deltidsjobb ska vara frivilligt och inte påtvingat, säger Malin Bergvall på Handels.
På Claes Ohlsson i Örebro jobbar Magnus Lindqvist. Han har jobbat heltid i företaget i 15 år.
– Det är positivt att det är heltid, annars skulle det vara svårt att få ihop ekonomin, säger han.
Här på Claes Ohlsson är det vanligt med heltidsarbete. Enligt butikschefen Åsa Kallin arbetar i princip alla anställda heltid, förutom några inhoppare som jobbar endast på helger.
Bara några meter bort inne i Krämaren ligger Hemtex. Där arbetar Lotta Welander. Hon har arbetat deltid här i 13 år.
–Det är konstigt att vissa affärer kan skaka fram heltider, medan det är omöjligt på andra ställen. Det är jätteorättvist, säger hon.
”Får vara glad för det man har”
Lotta Welander arbetar här på 65 procent, men hon vill jobba mer. Under många år jobbade hon heltid i ett familjeföretag och det har gjort att hon har kunnat stämpla upp till heltid. Hon har även haft möjlighet att ta föräldraledigt en del för att täcka upp. Men nu är det slut på dagar.
– Det funkar för att jag är gift och har en man som också tjänar pengar. Men jag skulle gärna jobba mer framöver, säger hon.
Mönstret går igen i fler affärer. På klädaffären Lindgrens jobbar alla de anställda deltid och i teknikaffären Kjell och Company är det blandat. Där har chefen och en manlig anställd heltid, övriga jobbar deltid.
– Det är absolut inte bra att det är så här inom handeln. Men man får vara glad för det man har. Jag jobbar mellan 50 och 70 procent. Det gör att det känns osäkert hur mycket pengar man ska få i lön. Så man måste hela tiden spara pengar i fall det blir mindre nästa månad, säger Moa Eriksson, på Kjell och Company.