Hana Al-Khamri började sin journalistiska bana på en könssegregerad tidningsredaktion i Saudiarabien. Sedan 2011 bor hon i Sverige och kom i höstas ut med boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” om kvinnliga saudiska journalister. ETC fick en pratstund med henne inför debuten i Sveriges Radios Sommar i P1.
Hana Al-Khamri har en egensinnig och imponerande historia.
Hon föddes 1987 i den södra delen av staden Jidda i Saudiarabien, dotter till jemenitiska migrantarbetare. Redan som liten ifrågasatte hon det könssegregerade samhället hon levde i, en kritik som när hon var vuxen till slut tvingade henne att söka exil i Sverige. Men att det var först här som hon blev fri håller hon inte med om.
– Det har alltid varit min starka övertygelse att jag föddes som en fri människa, och det har varit min drivkraft för att ifrågasätta och förändra min verklighet, säger Hana Al-Khamri och fortsätter:
– Det finns en bild av att man måste rädda kvinnor från Mellan-östern, att alla kvinnor är förtryckta där – vilket delvis är sant. I flera länder finns det ju lagstiftning och normer som förtrycker oss, och när man lever i en kvinnofientlig diktatur så är man såklart begränsad som kvinna. Men det som är problematiskt med den bilden är att man bara ser oss som offer, man ser inte att vi också har en egen vilja och förmåga för att ta saken i våra egna händer. Det har jag velat lyfta fram, både i min bok och i mitt Sommarprat.
I oktober 2021 kom Hana Al-Khamris debutbok ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” (Natur & Kultur) där hon möter kvinnliga saudiska journalister med olika bakgrund, intressen och samhällssyn. Det som förenar dem är viljan att få utöva yrket de älskar, men de skiljer sig åt när det gäller mycket annat.
– Det kändes jätteviktigt att skriva om kvinnornas bidrag och roll i saudisk media, särskild i ett samhälle där historien ofta är skriven av män. Men det slog mig hur olika de kvinnliga journalisterna var och att vissa av dem som jag intervjuar i boken är regimvänliga. Boken speglar ett samhälle och de kvinnliga journalisterna i det samhället. Jag ville skriva en reportagebok där jag inte tvingar fram mina egna åsikter, utan jag har låtit varje person tycka det den tycker, även om jag inte håller med, säger hon.
Hana Al-Khamri var i egenskap av kvinna förbjuden att studera journalistik i Saudiarabien, men det hindrade henne inte från att jobba som journalist.
– De kritiska artiklar jag skrev, som hade blivit refuserade av tidningar i Saudiarabien, fick jag ofta publicerade i utländsk media, till exempel i Al Jazeera. Men till slut kom jag till en punkt där jag inte längre kände mig trygg i landet, och under arabiska revolutionen flydde jag och sökte politisk asyl i Sverige, berättar hon.
Beslutet att åka tillbaka till Saudiarabien efter flykten var därför inte lätt.
– När jag hade fått mitt svenska medborgarskap 2016 och bestämt mig för att skriva min bok tog jag en risk när jag åkte dit, men det kändes nödvändigt att återvända till Saudiarabien för att kunna träffa de kvinnliga journalister jag skrev om.
Den 11 augusti i år debuterar Hana Al-Khamri som sommarvärd i Sveriges Radio. Hon kommer bland annat prata om sin uppväxt och sitt arbete på en könssegregerad tidningsredaktion i Jidda, men också om likheter mellan kvinnors situation och kamp i Sverige för hundra år sedan och kvinnors nuvarande situation i Saudiarabien.
– Jag har hittat flera likheter, och en av dem är förmyndarskapet.
I Saudiarabien är kvinnorna idag omyndiga, de måste ha en manlig släkting som förmyndare, och så var det för kvinnor i Sverige för hundra år sedan också. Men förmyndarskapet här försvann i samband med att kvinnor i Sverige fick rösträtt, säger hon.
Ett annat tema som hon vill ta upp i sitt sommarprat är klass, och hur det har påverkat henne.
– Det är viktigt att prata om klassperspektiv i ett oljerikt land. Det finns ett narrativ om Saudiarabien att det är så rikt, att alla är så rika där, men jag kommer att berätta om min uppväxt som dotter till migrantarbetare i södra Jidda. Det är en väldigt segregerad stad där de rika och övre medelklass bor i norra delarna i staden, och fattiga saudier och migrantarbetare bor i södra delarna.
Även litteraturen kommer får plats i programmet.
– Litteraturen har räddat mitt liv, brukar jag säga. Den har varit en nyckel till att kunna behålla friheten inom mig, trots att jag bodde i en kvinnofientligt diktatur. Litteraturen blev min första tillflyktsort och räddning.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.