Sverigedemokraternas Richard Jomshof, som också är ordförande i justitieutskottet, kräver både i intervjuer och på X, att det ska utkrävas ansvar. Han skriver bland annat att ”arkitekterna bakom detta mångkulturella och mångkriminella samhället ska ställas till svars”, och: ”Låt inte de ansvariga för denna situation komma undan.”
I en annan tweet skriver han:
”Det är dags att ställa de ansvariga till svars för sitt bondfångeri och svek mot Sverige och det svenska folket”.
Han upprepar liknade krav i en debatt i SVT. Och de som ska ställas till svars, det är framför allt Socialdemokraterna. Det är de som tvingat på det svenska folket ett mångkulturellt samhälle.
– Jag vill utkräva ansvar, och jag vill utkräva ansvar av tidigare regeringar, inte minst av Socialdemokraterna, säger han i SVT.
”Djupt olämplig som ordförande”
Morgan Johansson, tidigare justitieminister i S-regeringen, tolkar det som att Jomshof är ute efter någon slags politisk rättegång.
– Richard Jomshof vill genom hat och hot skrämma sina kritiker till tystnad. Som högerextremister alltid har gjort. Men det är inget som bekommer varken mig eller någon annan socialdemokrat. Vi är inte rädda för Jomshof. Det enda han gång på gång visar, är hur djupt olämplig han är som ordförande i justitieutskottet. Politiska rättegångar hade man i Sovjetunionen och i Hitlertyskland, inte i en rättsstat som Sverige, säger han.
Vill komma undan svekdebatt
Niclas Nilsson, researcher och föreläsare på stiftelsen Expo menar att man kan tolka utspelen från Richard Jomshof utifrån två parallella spår. Det ena handlar om en strategi för att hantera en redan pågående svekdebatt inom den egna sverigedemokratiska rörelsen – som riskerar att växa.
– När Sverigedemokrater är trängda så använder man framför allt två metoder. Den första är att skrika ännu högre och peka ut minoritetsgrupper och muslimer som ett hot mot samhället, som avledning för sina väljare. Den andra metoden är att skylla allting på Socialdemokraterna och se arbetarrörelsen som roten till i stort sett alla samhällsproblem. Man säger till och med att Socialdemokraterna medvetet sett på och förstått när utvecklingen med skjutningar och kriminalitet har förvärrats utan att göra något. Det är en fullständigt absurd tanke som på många sätt kan förpassas till foliehattar, men som i dag uttrycks av justitieutskottets ordförande.
”Tänker han sig riksrätt?”
Att utkräva ansvar från våra förtroendevalda är enligt Niclas Nilsson en del av demokratins kärna – där den yttersta domen sker på valdagen. Det andra parallella spåret kan därför ses som en avspegling av Sverigedemokraternas syn på demokrati.
– Folkets röst räcker inte för Sverigedemokraterna som istället faller tillbaka på auktoritära reflexer, att det är de som är centrum för att definiera och utkräva ansvar.
Men det saknas svar till hur ansvar ska utkrävas.
– Tänker han sig riksrätt? Eller någon sorts tribunal? Här får man också göra en passning till andra medier, eftersom ni är de enda som har ställt den här frågan. Ska man inte kräva lite mer av en justitieutskottets ordförande så att han faktiskt behöver förklara sig? Sedan ska man också ha med sig att det här är en retorik som vi också ser inom de mer våldsbejakande högerextrema grupperna. Tonen av att göra upp med, rensa ut och kräva ansvar.
SD: Det är bara retorik
Dagens ETC har sökt Richard Jomshof, som hänvisar till partiets pressavdelning. Oskar Cavalli-Björkman, presschef hos SD, säger att Jomhofs krav inte alls handlar om politiska rättegångar.
– Jag tolkar det som att han helt enkelt vill att Socialdemokraterna ska erkänna sin skuld i det hela. De ska stå till svars i den meningen att de själva äger sitt ansvar.
Vad menas med att de inte ska få komma undan?
– Komma undan i samhällsdebatten. Det är retorik det handlar om, de ska inte komma undan ansvar i bemärkelsen granskning från media. Jag tror Richard är av uppfattningen att de i högre utsträckning borde ställas till svars, främst från media och allmänhet. Det handlar inte om någon handfast åtgärd.
Sverigedemokraterna har själva retweetat det här om att de ska ställas till svars. Håller ni med Richard Jomshof?
– Det pratas mycket om nationell samling nu, man undrar ju lite vad som hände med den när vi hade massinvandringen 2015. Det är många gånger det har varit blocköverskridande samtal, där S har valt att aktivt inte bjuda in oss. Och vi är de enda vi varit rätt på bollen hela tiden här.