Frågan om att sänka rösträttsåldern kommer upp med jämna mellanrum. Lokala förespråkare för Miljöpartiet har förespråkat det. Feministiskt initiativ vill införa det och en del forskare har genom åren skrivit debattartiklar om de positiva effekterna. Men det här är första gången som en utredning på uppdrag av regeringen kommer fram till samma sak.
– Jag var emot först, men när jag satte mig in i frågan ändrade jag åsikt. I dag har vi en genomsnittsålder på 20 år eftersom vi har val vart fjärde år. Sänker vi till 16 blir genomsnittsåldern 18 år, säger Olle Wästberg.
Att 16-åringar i högre grad kan påverkas av familj och vänner eller att skolvalet visar att de har en högre tendens att rösta på enfrågepartier som Fi och Piratpartiet viftar Olle Wästberg bort.
– Att de röstar annorlunda än de som är äldre är inget argument för att hindra unga från att rösta. Äldre röstar annorlunda än unga och det är ju inget som används som argument för att hindra dem från att rösta. Du har rätt i att det brukar se ut så i skolvalet, men det kan också ha att göra med om det finns några starka personligheter på skolan som förespråkar vissa partier.
Majoritet negativa
Det främsta argumentet som Olle Wästberg lyfter fram är att ungdomar i dag inte vet så mycket om de lokala valen. Med en lägre rösträttsålder stärks incitamenten för skolan att förändra sin samhällsundervisning.
– I dag tror jag ungdomar vet mer om valet i USA än landstingsvalet. Valdeltagandet bland förstagångsväljare är lågt men det är för att de inte har ett sammanhang till politiken. Det sammanhanget kommer naturligt om man fortfarande går i skolan.
När Göteborgs universitet genomförde en opinionsundersökning i frågan 2007 visade det sig att en stor majoritet var emot att sänka åldern för rösträtt. 76 procent tyckte att det vore mycket eller ganska dåligt och bara tio procent tyckte att det skulle vara bra. Men Olle Wästberg menar att han inte hört några klagomål under sin utredning.
– Vi har nästan inte fått några invändningar. Vi kan dessutom se på Norge där man haft liknande försöksverksamhet i två val. Där visar det sig att det leder till ett högre valdeltagande än i skolvalet och det påverkar heller inte valresultatet nämnvärt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Enkät om sänkt rösträttsålder
1) Tycker du att rösträttsåldern ska sänkas?
2) Vad tror du det skulle få för effekt?
Victoria Latifi, 16, Svedala
1) Jag vet inte, det finns vissa som är väldigt kunniga, samtidigt som vissa 18-åringar inte vet något om politik. Om jag fått välja hade jag gärna varit med och röstat, men jag är engagerad politiskt.
2) Det hade nog kommit in fler samhällsfrågor i politiken. Unga är inte så intresserade av ekonomi. Jag tror också att SD hade fått fler röster eftersom yngre intresserar sig för sådana frågor mer.
Alexander Widén, 31, Malmö
1) Jag vet inte, det har jag aldrig tänkt på. Det är nog bra att det ligger på 18 eftersom allt annat ansvarstagande ligger där.
2) Jag tror att antalet ”förhastade” röster hade ökat. Jag minns själv hur jag var i den åldern. Det var mycket på impuls.
Vibeke Liros, 47, Malmö
1) Nej, jag tror att man behöver lite livserfarenhet för att rösta.
2) Man kan ju se i skolvalet hur ett parti som Piratpartiet är väldigt populärt och jag tror att enfrågepartier hade gynnats av att sänka åldern.