– Tanken är att starta upp i hela Sverige men eftersom det är en gräsrotsrörelse så börjar vi med en lokal organisation här i Göteborg. Vi är först i landet, men jag vet att det är på gång även i Stockholm och Malmö, säger Håkan Bernhardsson, initiativtagare.
Han bildade i början av maj Facebookgruppen ”Momentum Sverige”, som i nuläget har drygt 140 medlemmar. Den 24 maj har han kallat till möte i en lokal på Järntorget.
– Det har länge pågått en kollektiv frustration över vart det politiska samtalet är på väg. I samband med Socialdemokraternas migrationsutspel för ett par veckor sedan kände jag att jag måste göra något. Det här är ett första trevande steg, men det känns meningsfullt.
Varför behövs en sådan här rörelse i Sverige?
– Jag och många andra har märkt att det är svårt som enskild medlem i ett parti att få sin vilja igenom. Momentums arbete bygger mer på medlemmarnas engagemang och starkare medlemsdemokrati. Vi vill utmana människors sätt att tänka och tror att det är bra att göra det i en fristående rörelse där vi inte behöver ta hänsyn till partitillhörighet.
Aktiv socialdemokrat
Håkan Bernhardsson själv är aktiv socialdemokrat sedan 2012, men välkomnar alla som befinner sig till vänster på den partipolitiska skalan att engagera sig i den nya rörelsen.
– Det här är ett sätt att agitera för en vänsterlinje. Vi vill bygga över gapet mellan olika partier och föra opinionen vänsterut. Det är viktigt att människor inser att vi kämpar mot samma mål och backar varandra.
Vilka frågor vill ni lyfta?
– Vi vill få upp andra frågor på dagordningen än de som diskuteras nu. Till exempel bostadsfrågan verkar helt frånvarande i dagens valrörelse. Vi vill även lyfta fler frågor om omfördelning och välfärd. Mycket har kommit i skymundan för migrationsfrågor och frågor kring lag och ordning.
Knacka dörr i närområdet
Den brittiska rörelsens arbete bygger mycket på att medlemmar knackar dörr och på andra sätt påverkar sina medmänniskor i närområdet. Håkan Bernhardsson tror inte att svenska Momentum kommer att syssla med just dörrknackning, men han förespråkar ett fysiskt engagemang snarare än ett digitalt.
– Nätet är ett fantastiskt sätt att nå många människor men jag tror att mötet mellan människor bygger engagemang bättre. Till en början kommer vi att syssla med klassiskt folkrörelsearbete och agitera för vår sak.
Momentumrörelsens arbete i Storbritannien har i mångt och mycket kretsat kring att lyfta fram enskilda politiker och har till stor del legat bakom Labourledaren Jeremy Corbyns framgångar. Att applicera rörelsens arbetssätt på svensk politik innebär, enligt Håkan Bernhardsson, vissa svårigheter, på grund av de stora skillnader som finns mellan det svenska och det brittiska partisystemet. Men han menar att det ändå finns mycket inspiration att hämta från hur rörelsen arbetar i England.
– Vi kommer inte att bygga vår rörelse kring någon enskild person till en början, men längre fram vore det bra med ett etablerat namn som vill stödja vår sak. Hittills har till exempel Håkan Juholt lagts till i gruppen och det vore häftigt om han engagerade sig.
Bygga efter vallet
Enligt Håkan Bernhardsson kommer det inte att vara realistiskt att svenska Momentum hinner bli stort nog för att ha någon stor inverkan på årets valrörelse. Men han hoppas bygga upp organisationen efter valet.
– Vi vill fånga upp och behålla de eldsjälar som engagerar sig i valrörelsen och det eventuella missnöje som uppstår efter valresultatet. Demokrati bygger på så mycket mer än att lägga en lapp i en låda vart fjärde år.
Elina Bratt Lejring