I tonåren upptäckte han att han var annorlunda. Men exakt hur gick inte att beskriva.
– I en hederskultur som den assyrisk-ortodoxa är homosexualitet så tabu att man inte själv känner till vad man är, säger Robert Hannah.
Idag är Robert Hannah 28 och i höst kandiderar han till både riksdagen och EU-parlamentet, som representant för Folkpartiet. På fredag, 21 februari, kommer han till Jönköping för att föreläsa om hur det är att vara homosexuell i en hederskultur, inbjuden av föreningen Jönköping Qom Ut.
Hannah ser sitt politiska engagemang som en direkt följd av de egna erfarenheterna av att vara homosexuell i en hederskultur. En kultur som ställer så höga krav på konformitet med gruppen att det dröjde ända till i somras innan han själv vågade komma ut.
Då gjorde han det visserligen med besked, genom en intervju i tidningen Dagens Nyheter.
– Jag hade visserligen pratat om det tidigare, med syrran och med min mamma, berättar Robert Hannah. Men för resten av släkten kom det nog som en chock.
– Som politiker känns det som dubbelmoral att ställa upp i val och prata om frihet och rättigheter utan att vara öppen med vem jag själv är. Den närmaste familjen har tagit det ganska väl, men det finns också släktingar som har tagit avstånd och som inte pratar med oss längre.
Tabubelagt
Precis som inom vissa svenska frikyrkosamfund, ser man inom den assyrisk-ortodoxa traditionen homosexualitet som en avvikelse eller en besatthet.
– Det är som frikyrkovärlden för 20 år sedan, säger Robert Hannah. Det finns ingen som är ute och homosexualitet är något väldigt tabubelagt.
– Jag är själv uppvuxen i en familj som inte pratar om det, så när jag själv insåg att jag var annorlunda var jag väldigt okunnig och kände mycket skam och självhat. Man känner inte själv till vad man är. På assyriska finns inget ord för bög.
Något alla måste jobba med
Nu tycker Robert Hannah det är dags att man börjar prata om de homosexuella och deras villkor på ett bredare plan.
– Jag tycker att mänskliga rättigheter ska gälla för alla, säger han. Men i majoriteten av de hederskulturer som finns i världen har homosexuella inga rättigheter.
– I Sverige drabbas 70 000 unga av ”vardagshedern” – den sociala press som följer med en hederskultur. Det är något hela det svenska samhället måste arbeta med. Vad man gör när man låter dem som lever i sådana kulturer hållas, är att svika de här ungdomarna.
Elisabeth Däljemar
Fotnot: Robert Hannah föreläser på Stadsbiblioteket 21/2 kl 18.00-19.30