Men det är framförallt det faktum att den så kallade ”Skandia-mannen” ska ha lämnat uppgifter till polisen som bara gärningsmannen kunde känna till som övertygat Filters reporter Thomas Pettersson om att det är rätt person.
– Han beskriver ett brottsplatsvittne som befinner sig på den position där gärningsmannen förmodligen såg honom. Vittnet och gärningsmannen såg varandra och vittnet tog skydd, men det är bara gärningsmannen och Skandiamannen som sett honom, säger han.
Ville uppnå framgång
Motivet till att mörda statsministern var både privata och politiska menar Thomas Pettersson. Skandiamannen var engagerad i Moderaterna i Täby där han bodde. Thomas Pettersson beskriver honom inte som en stor politisk teoretiker, men han var medlem i den lokala partistyrelsen och ledamot i fullmäktige.
– I den vänkretsen runt honom och även i partikretsen fanns en Palmefientlighet, det är omvittnat. Det i sig är inte så ovanligt vid den här tiden, men det är svårt att tänka sig det här dådet utan ett politiskt driv i botten, säger Thomas Pettersson.
Skandiamannen var inte en högljudd Palmehatare, men i kombination med att på det privata planet ha ett stort hävdelsebehov och en vilja uppnå någon slags framgång efter ett liv som allt mer gått åt fel håll, är ett motiv för att genomföra mordet, menar Pettersson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Daniel Suhonen är ledarskribent på Aftonbladet och före detta medarbetare på ETC, han har följt Palmeutredningen länge och ägnat mycket tid åt det som skrivits om fallet. Han menar att Skandiamannen, om han nu gjorde det, kan vara både en ensam galning och en politiskt motiverad mördare.
– Han tillhörde en slags högerfalang inom Moderaterna, och även om det skulle visa sig att han har agerat på egen hand så är Skandiamannen både en ensam galning och i ett politisk sammanhang, säger Daniel Suhonen.
Han menar att det som sagts i intervjuer, att ”alla hatade Palme”, säkert stämde i de kretsar där Skandiamannen umgicks, men inte i alla.
– Sverige var väldigt delat och polariserat utefter ideologiska linjer. Skandiamannen ingick i ett sammanhang där mordet blev möjligt, och till och med var önskvärt. Det sägs att alla hatade Palme, men jag växte upp på en plats där ingen hatade Palme, säger Daniel Suhonen.
Kan inte väcka åtal
Även om utredningen går framåt i Skandiamannen-spåret så är det mycket som talar mot att det ska gå att hitta bevis som håller. Det eventuella vapen som ska ha använts tillhörde en bekant till Skandiamannen och är sedan länge sålt på auktion.
Men framförallt är det det faktum att den utpekade mannen är död som försvårar, det menar Lars Borgnäs som är journalist på SVT:s Uppdrag Granskning och också har jobbat med fallet.
– Det går inte för en åklagare att väcka åtal mot en död person, om nu utredarna skulle peka ut honom. Det vet vi inte ännu eftersom det bara är tidskriften som pekat ut honom, säger han.
Lars Borgnäs menar att det finns en teoretisk möjlighet att kunna knyta ett vapen till mannen, men att det skulle krävas fingeravtryck eller DNA-bevisning.
– De kan ju försöka spåra de vapen som den bekanta hade, och se om det på något sätt går att styrka att Skandiamannen hade tillgång till ett vapen, men jag ser inget som idag tyder på det, säger han.
Förundersökning las ner
Lars Borgnäs tror inte att det är Skandiamannen som är den skyldige, bland annat på grund av han inte stämmer med Lisbets Palmes signalement och att det verkar ologiskt att mannen själv sökte upp både polisen och pressen, menar han. Skandiamannen kan ändå vara intressant för den fortsatta mordutredningen, det kan till exempel finnas eventuella medhjälpare som kan åtalas, eftersom mordet inte är preskriberat, enligt Lars Borgnäs.
– Utredningen kan fortsätta utifrån honom, men inte med sikte på att väcka åtal. Jag välkomnar att man tar upp Skandiamannen, han har inte utretts ordentligt tidigare, säger Lars Borgnäs.
Thomas Pettersson på Filter beklagar att Palmeutredningen redan 1986 lade ner den förundersökning som startats mot Skandiamannen.
– Om man hade fortsatt på den så hade kanske mordet varit löst idag, säger han.