Thomas Bergén, 38, har precis gått på semester när Dagens ETC pratar med honom. Juli har gått över i augusti och han beskriver semestern som välbehövlig efter en intensiv vår där han och kollegorna på ambulansen var de första som mötte misstänkta coronapatienter. För att minska risken för smittspridning åkte ambulansen till en början hem till alla patienter med förkylningssymptom.
– Det har varit en tuff period som nästan ingen av oss har varit med om innan. Jag tror att det är första gången nästan alla mina kollegor använder skyddsmask skarpt. Alla har gjort ett fantastiskt jobb, säger han.
Extrem situation
Nästan ingenting är sig likt för vårdpersonalen i år, inte ens möjligheten till återhämtning och semester. Enligt Matilda Eriksson, förtroendevald för Vårdförbundet och huvudskyddsombud på Sahlgrenska sjukhuset, har personalen inom infektion, intensivvården, operation och narkos samt inom ambulansen tvingats korta sina semestrar i sommar. Det handlar om drygt 700 av förbundets 4 000 medlemmar på Sahlgrenska. Hon tycker att situationen belyser att vårdpersonal inte kan förvänta sig samma rättigheter som alla andra.
– Det är en extraordinär situation, men ska det verkligen krävas att man upplever ett så starkt kall att man inte känner ett behov av ett privatliv? Man måste kunna lova den man lever ihop med att man kan vara ledig åtminstone halva perioden när förskolan är stängd, säger hon.
Får inget extra
De som behövt flytta sina semestrar har antingen tvingats flytta en av fyra semesterveckor till september, eller dela upp sina fyra veckor i två tvåveckorsperioder.
Enligt Thomas Bergén har arbetsgivaren även tidigare år velat flytta semesterveckor. Då har man fått 8 000 kronor i ersättning för att ”sälja” en vecka. Skillnaden i år är att det inte har varit valfritt. Ändå gäller samma ersättning som tidigare år.
– Det är det som blir lite konstigt. Det vore en sak om det var frivilligt, men det är många av oss som har flyttat semestern ofrivilligt i år, säger Thomas Bergén.
Thomas Bergén har tre semesterveckor nu och en i september. Om han hade fått välja hade han hellre varit ledig fyra veckor i sträck.
– I år behöver man verkligen sin semester mer än någonsin. Samtidigt förstår jag att det varit en extraordinär situation, säger han.
Så hur tillbringar du den korta semester du trots allt får?
– Jag är väl medveten om hur dålig man kan bli av covid-19, så jag försöker leva med alla råd om social distansering. Det påverkar ju semestern också, med tanke på att det inte blir några större resor och att jag försöker hålla mig borta från platser med mycket folk. Jag kommer nog tillbringa semestern ganska lugnt här hemma och göra mindre dagsutflykter.