Nu har den före detta frikyrkopastorn fått förtroendet att bli ny partisekreterare i Liberalerna, efter att Gulan Avci hastigt lämnade posten tidigare i veckan för att bli nationell samordnare mot utanförskap.
Jakob Olofsgård är rörd när han presenteras på en pressträff i riksdagen vid lunchtid på fredagen.
– Att lilla jag ska få vara med och påverka och göra skillnad för människor, i synnerhet de mest utsatta i vårt samhälle. Att vara partisekreterare är det kanske allra mest meningsfulla jag kan göra, säger han.
Jakob Olofsgård har varit riksdagsledamot sedan 2021, sitter i civilutskottet och har även varit bostadspolitisk talesperson.
– Det här ska bli fantastiskt roligt, säger han till Dagens ETC.
Vilka är de största utmaningarna framåt?
– Det jag ser fram emot allra mest är EU-valrörelsen. Då jag kommer få möta både medlemmarna som är ute och kampanjer i valrörelsen och framför allt alla väljare. Min stora utmaning är att hitta sätt att lyssna in, vara det här partiets stora öra både mot väljare och medlemmar.
Ni ligger ju pyrt till i opinionen fortfarande även om ni har gått upp lite grann de senaste månaderna. Hur viktigt blir EU-valet för statusen på Liberalerna som parti?
– Det kommer bli väldigt viktigt. Men vi upplever just nu att vi har en stabilitet i partiet. Vi sjunker inte i opinionen utan vi stiger och det här är ett tecken på att vi närmar oss ett EU-val. Jag tror att folk uppmärksammar vilka partier som är positiva till EU och duktiga på EU-frågor, och då får man upp ögonen även för ett litet parti.
Om opinionsläget står sig har ni 3,7 procent i den senaste sammanvägda mätningen, vilket skulle innebära att ni tappar ert enda mandat i EU. Vad skulle det innebära för förtroendet för partiledningen och Johan Pehrson?
– Vi gör ju allt nu och vi är väldigt, väldigt optimistiska om att vi kommer att klara ett mandat. Det är den analysen som vi har gjort. Så det är det som vi ser framför oss.
En av era huvudparoller i EU-valet är motståndet mot högerpopulismen. Samtidigt sitter ni i regering med stöd av SD. Hur går det ihop?
– I Europa så ser vi ju nu väldigt mörka moln på den högerextrema himlen. Vi ser detta bland annat i Italien. Det vi går fram med i valet, det är att EU är ett fredsprojekt, ett frihetsprojekt och ett demokratiprojekt. I synnerhet med Ukraina. Därför kommer det bli väldigt tydligt att vi ska hålla ihop EU. Europa ska stå starkt tillsammans och ska inte bli polariserat. Vår viktigaste uppgift här är att hålla ihop, att vara det här mittenmärket. Och komma fram till bra sakpolitik som förenar istället för att splittra.
Men är det ett problem? Karin Karlsbro var nära att bli utesluten ur partigruppen Renew för att ni samarbetar med SD i regeringsställning här.
– Nej, jag vill säga att hon var aldrig nära att bli utesluten. Det är väldigt tydligt att Karin Karlsbro och Liberalerna står för de värderingarna väldigt tydligt.
En annan fråga som är på tapeten handlar om huruvida offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Den 9 april röstade L emot förslaget i utbildningsutskottet, men dagen därpå gick Liberalernas partiledare Johan Pehrson ut och sa att han var för det. Under torsdagen gick den samlade oppositionen med S, V, MP och C ut och krävde svar från L om hur man kommer rösta i frågan i riksdagen 24 april.
Jakob Olofsgård är tydlig med att L vill att offentlighetsprincipen ska gälla.
– Det är ju den politiken som vi som liberaler arbetar med att gå fram med nu här. Vi vill visa också för våra regeringspartier att här har vi satt ner foten. Det är den här politiken som vi kommer att driva framåt.
Ni kommer kräva att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor?
– Ja. Vi som parti står ju för den politiken och det har vi gått ut med och det är vi tydliga med. Och sen handlar det om att vi ser att vi är också ett regeringsparti ihop med andra. Vi får se vad deras gensvar kommer att bli på det här nu. När vi konkretiserar och går fram med det här förslaget.
Men ni kommer rösta för reservationen som oppositionen har lagt?
– Alltså vi driver den här politiken bland våra regeringspartier. Och det är målet vi har att komma dit.
När Dagens ETC strax senare frågar partiledaren Johan Pehrson är han dock inte lika tydlig.
– Vi stödjer regeringen, såklart. Det är ju det vi gör, säger han.
Ni stödjer regeringen?
– Ja, och regeringens position är lite annorlunda än Liberalernas. Jag uttalade mig som Liberalernas partiledare. Vi vill se detta. Så ska vi nu förhandla med regeringen, fortsätter Johan Pehrson.
– Vi jobbar för att reformera hela friskolesystemet. En del i detta är hur man ska stärka och öka insynen. Det finns en utredning som är på upphällningen, där man tittar både på en insynsprincip eller en anpassad offentlighetsprincip. Och vi har efter det som Skolinspektionen visat under de senaste två åren en tydlighet om att offentlighetsprincipen är, tycker vi, den bästa vägen.
Men det är ju inte regeringens linje?
– Regeringen håller på och ska utarbeta en linje efter att vi tagit del av utredningen och remissbehandlat den.