– Jag brukade följa med henne på fackliga möten när jag var liten och somnade in till fackliga diskussioner. På det sättet blev jag väl hjärntvättad, säger Marcus Gustavsson och skrattar.
Vi möts på hans kontor på hemtjänsten Torpa/Strömmensberg där han arbetar som enhetschef. På en anslagstavla är en liten pride-flagga upphängd. I en hylla står en bok med titeln ”Feminism” bredvid ett gäng pärmar.
Här har Marcus Gustavsson jobbat i ett och ett halvt år. Och han konstaterar att han aldrig har haft ett roligare jobb.
– Jag har bytt bana ganska många gånger under mitt yrkesliv och haft många förtroendeuppdrag. Men jag trivs jättebra här. Just nu händer det så mycket som är positivt inom hemtjänsten i Göteborgs stad som jag vill vara med och genomföra.
För romers rättigheter
Bland uppdragen Marcus Gustavsson har haft återfinns bland annat ordförande för West Pride, ordförande för TCO-rådet i Göteborg och ordförande för fackförbundet Visions avdelning i Göteborg. Och nu senast han blivit en av två ordförande i Göteborgs stads råd för den nationella minoriteten romer. Han gör det i egenskap av fritidspolitiker för Socialdemokraterna och ordförandeskapet delas med Diana Nyman, som minoriteten romer valt till sin representant.
Rådet är knutet till kommunstyrelsen och ska arbeta för att romer får samma möjligheter och rättigheter som alla andra medborgare.
– I dag har de inte det, vilket all statistik och forskning visar på. Så är det inom alla områden. Till exempel handlar det om bemötande inom skola, socialtjänst och kommunens verksamheter samt tillgång till arbetsmarknaden, säger Marcus Gustavsson.
Hans förhoppning är att rådets arbete kommer att utmynna i konkreta förslag som politikerna kan fatta beslut om.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag känner mig väldigt ödmjuk inför uppdraget. Jag är ju där i min roll som politiker, men i första hand är jag inte där för att driva partipolitiker, utan för att arbeta för att stärka romernas rättigheter.
Upprepade hot
Men att driva frågor om marginaliserade gruppers rättigheter har inte varit helt okontroversiellt. I början av sommaren kom nyheten om att kommuner i Västernorrland låter brukare inom hemtjänsten välja bort personal med utländsk bakgrund, något som är helt otänkbart för Marcus Gustavsson.
– Jag blev väldigt illa berörd när jag fick höra om detta. Men faktum är ju att det även går emot vår lagstiftning. Hemtjänst är en frivillig hjälp och man kan inte kräva att personalen ska ha en viss hudfärg, vill man göra det väljer man samtidigt bort sin hemtjänst. Det finns domar i EU-domstolen som är väldigt tydliga kring det.
Den 13 juni publicerades en debattartikel som Marcus Gustavsson skrivit om ämnet i tidningen GP. Hatet och hoten började välla in. Det är inte heller första gången som han varit med om detta. Under sin tid som ordförande för Vision inledde fackförbundet ett samarbete med den antirasistiska stiftelsen Expo, med syfte att utbilda alla skyddsombud i positiv antirasism. Den högerextrema sajten Avpixlat snappade upp nyheten och Marcus Gustavsson blev uthängd.
Efter det följde en period då det var förknippat med ångest att öppna mejlkorgen på morgonen.
– Det var fruktansvärt jobbigt. Jag fick massor av hatmejl och samtal där folk berättade för mig att de visste var jag bodde.
Till en början hade Marcus Gustavsson svårt att veta hur han skulle hantera att han blev utsatt. Han höll en låg profil och berättade inte om det.
– Men sedan bestämde jag mig för att vara öppen med det. Och det var ett bra beslut. Då blev jag kärleksbombad i stället och fick massor av stöttning. De som håller på med det här hatet är ju ett fåtal personer som uppenbarligen har väldigt, väldigt, mycket fritid som gör att de kan hålla på i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Men vi som tror på något annat är så många fler.
Numera klarar Marcus Gustavsson av att inte bry sig om de hatmejl han får.
– Jag får så mycket kärlek sedan jag började vara öppen med det, så nu väljer jag att skita i hatet jag utsätts för. Hatarnas syfte är att tysta och få oss att sluta arbeta för allas lika värde och där får vi absolut inte hamna. Det alternativet får aldrig vara möjligt.
Panik över att bli gammal
En annan grupp vars rättigheter Marcus Gustavsson arbetar med i sin nuvarande position är naturligtvis de äldre. Situationen för pensionärer är ofta tuff. I dag är nästan var femte svensk fattigpensionär och många känner sig ensamma.
– I vår senaste brukarenkät uppgav 60 procent att de lider av ensamhet, så det är ju ett gigantiskt problem och den mediala bilden av hemtjänsten är sällan positiv. Vi har jättestora utmaningar, men samtidigt ska man komma ihåg att de allra flesta som får hjälp av oss är väldigt nöjda. Mina medarbetare gör ett fantastiskt arbete, och jag är stolt över dem varje dag.
Vad är din egen inställning till att bli gammal?
– När jag tänker på mig själv i rollen som brukare får jag lite smått panik. Jag har en väldigt stark integritet, framför allt i mitt eget hem, och precis som de flesta andra vill jag klara mig själv. Så tanken på att ta emot hjälp för att klara min vardag, och att släppa in okända människor i mitt hem, får mig att känna lite skräck. Just därför är det så viktigt att vi som jobbar inom äldreomsorgen har med oss det, att vi kan se på världen med våra brukares ögon och ha full respekt för att de allra flesta tycker att det är fruktansvärt jobbigt att behöva ta hjälp från oss.
Marcus Gustavsson konstaterar att i dag är den största utmaningen för hemtjänsten att behovet ständigt ökar. Sjukdomar som tidigare varit dödliga är numer behandlingsbara, vilket innebär att fler och fler blir äldre. Samtidigt är det svårt att få skattepengarna att räcka till.
– Men jag försöker alltid tänka positivt och se möjligheter. Det blir roligare att jobba då och trodde jag inte att det kommer bli bra så hade jag inte varit kvar här. Jag tror mycket på den tekniska utvecklingen och att vi kan använda den inom äldreomsorgen för att möta problemen.
Är du en positiv person överlag?
– Det är som en tidigare kollega sa, jag är äckligt positiv. Det ger mig kraft att ta tag i utmaningarna i mitt arbete och i mina engagemang.