– Just nu tittar jag bland annat på hur andra städer och länder har arbetat mot våldsbejakande extremism, och vad vi i kan inspireras av här. Målet är att frågan ska lyftas i en stor del av Stockholm stads verksamheter, allt ifrån förvaltningarna till landstinget. Min roll blir att stötta och förstärka deras arbete mot våldet. En annan viktig del är att samverka med det civila samhället, säger Abdi-Nur Isse.
Het diskussion kring terrorism
Det senaste året har diskussionen om personer som åker på terrorresor stått högt på agendan. Abdi-Nur Isse tror att det finns lika många skäl till att man söker sig till extremistiska miljöer som det finns individer.
– Men enligt mig är missnöje en grogrund. Det kan vara utanförskap, arbetslöshet eller tuffa situationer som en person genomgått. Dock handlar det självklart också om politik, även om mitt uppdrag enbart rör själva våldet. I dag är konflikter i andra delar av världen ständigt närvarande genom sociala medier, vilket gör att de blir aktuella även i Sverige. Det finns rekryterare på internet som är duktiga på vad de gör, men också personer som är ideologiskt övertygade.
Utmaning att få till samverkan
Att få till en bra samverkan mellan olika aktörer kommer att bli en av de största utmaningarna med det nya jobbet, tror Abdi-Nur Isse.
– Men uppdraget har många andra kort- och långsiktiga utmaningar också. Alltifrån att uppmärksamma enskilda medborgare på var de kan vända sig för att få hjälp, till att förstärka de demokratiska värderingarna på ett mer övergripande samhällsplan.
Som tur är gillar Abdi-Nur Isse utmaningar. Och han tror att det finns goda möjligheter att lyckas med uppdraget, eftersom det finns en politisk vilja att ta tag i problemen kring extremism.
Kritik mot majoritetens strategi
När Stockholm stad lanserade sin strategi mot våldsbejakande extremism i våras möttes den av skarp kritik från flera håll. Många reagerade på formuleringar om att bland annat bostadsbolagen och Arbetsförmedlingen ska vara med i projektet, och Erik Slottner (KD) kallade strategin ett ”gräddfilstänk för kriminella” i SVT.
Vad tänker du om den kritiken?
– Jag ska vara övertydlig med att det självklart inte är så att man förtjänar en bostad för att man varit med i exempelvis IS. Brottslingar ska lagföras, inte premieras. Men jag tycker inte att man ska moralisera över socialtjänstens insatser. Ska inte en våldtäktsman kunna få hjälp, eller ska vi neka sjukvård till en rånare som skadat sig? Det är frågor som ska lämnas till professionella som följer gällande lagstiftning. Är det så att man har rätt till sociala insatser – då ska man också få det, säger Abdi-Nur Isse.
Kritik har också riktats mot paraplybegreppet ”våldsbejakande extremism”, som även innefattar engagemang i vänstergrupperingar. På den nationella samordnarens hemsida listas exempelvis organisationen Allt åt alla tillsammans med IS. Abdi-Nur Isse säger att han förstår diskussionen.
– Men våld är våld, sedan kan det naturligtvis ha olika allvarlighetsgrader. Jag tycker det är självklart att civil olydnad ska accepteras av samhället, men övergår det till våld så måste vi kunna sätta ner foten.