– Jag tycker att det ska bli spännande och utmanande att ta mig an den rollen, samtidigt som jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften vi står inför, säger Axel Josefson på sitt kontor i rådhuset.
Alliansen har 24 mandat i kommunfullmäktige. Vad innebär en så liten majoritet?
– Vi kommer att behöva hitta samarbeten med andra partier i olika sakfrågor. Vi har goda förhoppningar att hitta det bland annat med Demokraterna men också Socialdemokraterna. I vissa fall kanske även Miljöpartiet och Vänstern.
Ser du några konkreta samarbetsfrågor idag?
– I de allra flesta frågor när det gäller Demokraterna. Vi har samma målbild och även snarlika förslag på hur vi ska kunna nå de målen. I varje fråga kan vi nog hitta ett parti att samarbeta med.
Spår ökad polarisering
Demokraterna pekas ut som en av de stora anledningarna till Moderaternas svaga resultat i Göteborg – de snodde åt sig många av rösterna i Moderaternas starka områden i Sydväst.
– Dels är det en fråga kring Västlänken, folkomröstningen och hanteringen av resultatet. Vi etablerade partier har en uppgift i att försöka minska klyftan som uppstått. Dels att vi fått kritik för att inte ha upplevts som ett starkt oppositionsparti.
Den tidigare moderaten Martin Wannholts Demokraterna blev näst störst i fullmäktige. Det ger en övervikt åt höger som ger Alliansen trygghet, enligt Axel Josefson.
Hur ska ni växa som parti?
– Det handlar om att visa leveransförmåga och uppfylla de löften vi gått till val på. Att vi kan hålla ordning och reda i ekonomin och minska den klyfta jag tycker finns mellan göteborgarna och politiken.
Var brytningen mellan de rödgrönrosa och S en överraskning för dig?
– Det har varit tydligt för oss som jobbar i närheten att det funnits samarbetsproblem, men att det skulle gå så långt som det gjorde nu var inget vi såg. Det var tydligt att S sökte en annan väg fram och ville hitta nya samarbetspartier. Jag var mer förvånad att Vänstern tillsammans med MP och Fi valde att klippa banden. Traditionellt brukar de ställa sig i socialdemokraternas led, men det här tyder på att de partierna inte längre självklart är några stödpartier till S.
Vad betyder det att oppositionsledarposten flyttar vänsterut?
– Jag tror att att polariseringen kommer att öka. Det tycker jag att man kan se bara av kommunfullmäktige den senaste mandatperioden. Om man tittar på debatten kring sex timmars arbetsdag så ser vi att S inte var särskilt förtjusta i den frågan medan vänstern älskade den. Vi har svårt att se nyttan med den frågan för Sverige och för Göteborg. De politiska alternativen blir tydligare och mittenfåran får svårare att göra sig hörd.
Högersväng i flyktingfrågor
MP:s gruppledare Karin Pleijel menade i en intervju med ETC Göteborg tidigare i år att Moderaterna närmat sig SD. Ett samarbete med SD är uteslutet enligt Josefson, men han kan hålla med om Moderaternas högersväng i flyktingfrågor.
– Egentligen handlar det om att förtydliga den ingång vi haft tidigare, att vi behöver ett reglerat mottagande. Vi har inte fri invandring i Sverige och måste kunna prata om volymer och vad vi klarar av att ta emot, säger Axel Josefson.
Inför valet författade han och M-kommunalrådet Hampus Magnusson en artikel där de båda slog ett slag för flyktingstopp till Göteborg. Alliansen kommer inte driva det kommande mandatperiod.
– Men när det gäller själva problematiken är det fortfarande en stor utmaning för många städer. Min fasta övertygelse är att staten måste ta ett större ansvar, både för hur man styr och för hur man finansierar. Jag tycker att man kan se konsekvenserna i dagens system i skolor med klasser där knappast någon pratar svenska som modersmål och dåliga skolresultat, säger Axel Josefson.
I sitt budgetförslag är Alliansen öppna med att de vill genomföra ombildningar av hyresrätter, men Axel Josefson menar att det inte ska bli en ombildning utan kontroll.
– Det är inte så att vi tänker tok-ombilda massor av hyresrätter, det måste ske på hyresgästernas villkor och vilja. Vi kommer också att vara noga med att göra det i områden där det finns många hyresrätter. Vi kommer inte att tömma centrala Göteborg på hyresrätter utan vi ser det som ett alternativ till hyresrätter där det idag inte finns andra möjligheter, säger Axel Josefson.
”En inspiration för oss”
Alliansen vill också bygga nytt – 5 000 färdigställda bostäder om året från 2020 är målet. I sin budget har Alliansen slagit fast att de vill se en modell för billigare bostäder, men att använda vinster från bostadsrätter till att få lägre hyror är inte rätt väg, tycker Axel Josefson.
– Behöver man subventioner för boendet ska man gå via bostadsbidraget. Det är mer rättvist eftersom det är behovsprövat i stället för att generellt subventionera bostadsbyggande. Man vet inte vem som flyttar in. Det kan ju vara jag och göteborgarna ska inte betala min hyra.
Axel Josefson är inte sen att hylla det allmännyttiga bostadsbolaget Gårdstensbostäder, som pekats ut som en avgörande faktor till att en negativ trend
i stadsdelen brutits.
– Deras arbete var en inspiration för oss när vi lanserade ett kraftpaket för att bryta utanförskapet i Göteborg. Det handlar inte bara om bostaden utan också om funktioner runt om, som trygghet, utbildning, jobbfrågan, med mera. Om en privat aktör driver detta kommer frågan om vinstintresset upp och vad man tjänar på det. En kommunal aktör är så att säga inom familjen och då kan det vara lättare att driva det arbetet, men de insatserna tror jag inte heller är omöjliga för privata aktörer.
Bra för staden – inte kommunen
På det stora hela mår Göteborg bra idag anser han – företagen går bra och trenden är positiv. Mer negativ är han till det kommunala, där han trycker på sänkta kvalitetsbetyg inom hemtjänst, sjunkande skolresultat och ett näringslivsklimat som hamnar dåligt till när Svenskt Näringsliv rankar landets kommuner.
Skolan är en hjärtefråga, där Alliansen drivit på för den centrala skolnämnden som flyttar ansvaret från stadsdelarna. Dessutom vill man se mer inflytande för rektorerna. Inom äldreomsorgen, som Axel Josefson ser som särskilt eftersatt, menar han att ny teknik kan vara ett sätt att få högre kvalitet och bättre arbetsmiljö.
– Vi har en uppgift att vända utvecklingen som varit åt fel håll. Vi har väldigt goda förutsättningar att göra det eftersom det går bra för staden i sin helhet.
Vilket Göteborg ser vi om fyra år?
– Jag ser framför mig att vi har en kommun med en välfungerande ekonomi, att skolresultaten går uppåt, företagandet fått mer fart och höjd kvalitet i välfärdssektorn. Naturligtvis hoppas jag också att bostadsbyggandet kan matcha inflödet av människor som kommer till Göteborg.