Men socialdemokraten Abdullahi Cadaani tonar ned betydelsen av politikers bakgrund.
– Det som viktigt är vilken ideologi man har. Vi har varit jätteduktiga i Bollnäs med att formulera vad vi vill göra, säger han.
Abdullahi Cadaani talar hellre om politiken. Om villkoren för de anställda i välfärden och om att ha en äldreomsorg fri från vinstintressen. Men samtidigt hoppas han att han kan vara en förebild som kan inspirera andra att ta sig fram. För det går, men kräver ansträngning, menar han.
– Integration är ömsesidig. Sedan jag kom har jag varit aktiv i civilsamhället i många år och skapat nätverk. Det tar ju lite tid innan man får förtroende, man måste kämpa varje dag, säger Abdullahi Cadaani.
Nationellt har S gått framåt som parti i valet. Men ökningen har mestadels skett i städerna. I glesbygd och i mindre städer har högersidan vunnit stort, till följd av Sverigedemokraternas stora framgångar.
SD ökar mer
Också i Bollnäs har Socialdemokraterna gått fram – men inte lika mycket som SD. Särskilt ute i byarna är det högern med SD i spetsen som gjort de stora vinsterna. Abdullahi Cadaani tror att dagordningen i valrörelsen varit avgörande.
– Mycket har handlat om skjutningarna, gängkriminaliteten och energikrisen. De som bor i byarna har känt en rädsla som vi kanske inte kunnat fånga upp på bästa sätt, säger han.
För att Abdullahi Cadaani verkligen ska bli Sveriges första Somaliafödda kommunstyrelseordförande krävs att S i Bollnäs lyckas samla en majoritet. Förra mandatperioden styrde Moderaterna, det lokala Bollnäspartiet och Miljöpartiet som nu åkt ur fullmäktige. Om de två förstnämnda vill fortsätta styra tillsammans med S räcker det för att få majoritet.