En viss materiell och ekonomisk standard ger onekligen trygghet, men när blir prylsamlandet en börda vi måste avgiftas ifrån?
En som bestämde sig för att göra sig av med överflödiga prylar i stor skala är Michael Wernstedt, 33, från Stockholm. Allt började när han var ute och cyklade med en kompis och fick syn på en cykel med lådstyre.
– Jag sa att det vore bra med en sådan cykel när man åker och storhandlar. Sedan kom jag på att jag redan hade tre cyklar. Då berättade min kompis om ett blogginlägg som fått honom att försöka skära ner på sina personliga ägodelar, berättar Michael Wernstedt.
”Förändrat hur jag tänker”
Inlägget kommer från bloggen Zen habits som handlar om att införliva traditioner ur zenbuddhismen i den västerländska vardagen. En del i det handlar om att leva enklare, mer asketiskt, precis som buddistmunkar som har väldigt få ägodelar. Enligt blogginlägget måste det inte vara exakt 100 personliga ägodelar, det kan vara fler eller färre. Det finns riktlinjer, men inga strikta regler kring exakt vad som ska räknas eller inte. Det viktiga är att göra det för sin egen skull för att få en enklare vardag.
Michael Wernstedt följde principerna i blogginlägget och räknar exempelvis inte möbler, böcker eller köksartiklar som personliga ägodelar. Däremot kläder, teknik och fritidsutrustning.
– Den stora skillnaden är att jag nu måste ställa mig frågan ”Är det här mina topp 100?” om allt jag äger. Det har förändrat hur jag tänker kring att köpa nya saker, då måste jag ju göra mig av med något, säger Michael Wernstedt.
Köpt bättre saker
I garderoben är det glest på hyllorna, det mesta skulle få plats i en resväska. Förutom mycket kläder har Michael Wernstedt exempelvis gjort sig av med pjäxor, skidor och gammal teknik. Det mesta har han gett bort till bekanta eller andrahandsbutiker. Men att göra sig av med saker har också gjort att han köpt en del nytt.
– I stället för att ha fyra par handskar för olika tillfällen och väder kan jag ha köpt ett par riktigt bra som jag kan ha en hel säsong, förklarar han.
På vilket sätt är det bättre att ha lite saker?
– Det frigör energi! Jag behöver inte ha dåligt samvete för att jag har en massa grejer som jag aldrig använder, eller försöka hitta förvaring till allt. Jag behöver inte heller underhålla sakerna, exempelvis reparera eller städa. Det vet ju alla som har en hög med tidningar hemma att man tappar lite energi varje gång man ser dem, säger Michael Wernstedt.
Hur har reaktionerna varit från omgivningen?
– Mestadels positiva, jag tror även jag har inspirerat ett par till att börja skära ner på ägodelar. Men när jag började utrensningen var min dåvarande sambo väldigt skeptisk. Han tog över väldigt mycket av det jag ändå skulle ge bort. Men nu har han också börjat rensa…
Du säger att du gör det här för din egen skull. Är det även en politisk handling?
– Ja, kanske inte partipolitisk men visst vill jag bidra till att vi konsumerar mindre av jordens resurser. Jag arbetar med att stödja individer som gör skillnad och vill gärna stödja och inspirera människor till att ha modet att göra skillnad. Samtidigt kommer ju inte detta minska mitt ekologiska fotavtryck speciellt mycket, det är fortfarande främst för min egen skull, säger Michael Wernstedt.
Spontanköper du aldrig något?
– Jo, någon enstaka gång. Jag köpte faktiskt en jacka för inte så länge sedan spontant. Min akilleshäl är friluftslivsutrustning. Men oftast försöker jag skriva ner det och vänta en månad. Om jag fortfarande vill ha det då, får jag köpa det.
Slutligen, hur blev det med den fjärde cykeln?
– Det blev ingen, men jag behöll till en början de tre jag hade faktiskt. Fast nu har en blivit stulen, så jag är nere på två, säger Michael Wernstedt.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.