Som Dagens ETC tidigare rapporterat så driver den högerradikale aktivisten Christian Peterson projektet Förtalsombudsmannen finansierat med donationer från likasinnade. Enligt honom själv är syftet att ”översvämma rättsapparaten med stämningar” för förtal – i syfte att censurera politiska motståndare. Men agerandet har inte bara upprört de ”vänsterfolk” som han inriktar sig på. Skarp kritik har riktats av personer från hela det politiska spektrat som ett kostsamt missbruk av rättssystemet och ett angrepp på yttrandefriheten. Det är också vad som fått advokaten Peter Hellman att gratis ställa upp som försvarare. I en post på Twitter erbjuder han alla som en liknande stämning emot sig att vända sig till honom.
– Jag reagerar mot det rättegångsmissbruk som personen ägnar sig åt. Det är olämpligt att låta den politiska debatten föras i domstol. Det är en sak att kalla någon brottslig, men man måste få använda epitet som högerextrem och nazist i debattkontext i ett demokratiskt samhälle. Då är det upp till mig och andra advokater att stå upp för yttrandefriheten, säger Peter Hellman.
Varför gör du det utan arvode?
– Tillgången till rättvisa ska inte begränsas av ekonomiska resurser. Förtalsombudsmannen utnyttjar regeln om småmål, där vardera parten måste stå för kostnaden. Det finns en påtaglig maktobalans mellan honom, hans gelikar och de som stämts.
Riskerar stämningar av den här typen blir ett samhällsproblem?
– Det är ett samhällsproblem. Det är ett missbruk och kan skada de fall när folk förtalas på riktigt. Han har ett tiotal stämningar på väg upp i domstol, men står inte själv som ombud. Det är fegt, ett tecken på att han inte vågar ta ansvar, att man inte skall komma åt det han sysslar med.
Christian Peterson är ju väldigt öppen med att han göra ord som ”högerextrem” och ”nazist” obrukbara. Han gör själv en liknelse med ställningen för det han kallar ”n-ordet”.
– Liknelsen är osmaklig. Det är inte synd om de som kallas nazister. Det kan inte överhuvudtaget jämföras det med det förtryck som svarta möter. Liknelsen är osmaklig. Man kan också fråga sig varför ordet nazist skulle vara så kränkande om man nu inte själv har sympatier åt det hållet. I sociala medier har någon nu börjat kalla mig för ”dömd nazist”. Men jag tar inte illa vid mig, för jag är inte dömd nazist.
I domen som friar den antifascistiska profilen Mathias Wåg skriver tingsrätten: ”Att inom ramen för en offentlig debatt, såsom på Twitter, påstå att någon är nazist är således inte straffbart.”
– Formuleringen är hämtad från en hovrättsdom. Jag tycker att tingsrätten landat i rätt slutsats i det här förtalsmålet, men man kan inte säga att det alltid gäller. Hovrätten och Högsta domstolen har uttalat sig att det inte är straffbart i de flesta fall, men inte i alla fall. Man måste alltid titta på det enskilda fallet.
Vad får tingsrättsdomen för konsekvens för de efterföljande stämningarna?
– Man ska passa sig för att uttala sig för säkert innan man vet om den överklagas. Men det är naturligt att ju fler fall Förtalsombudsmannen förlorar, desto svårare blir det att vinna framgång. Dessutom har jag sett att han själv menat att han kan få anledning att ompröva strategin och anpassa sig efter rättsutvecklingen.