58-åringen föddes i Luleå, men är uppväxt på Lidingö, är tidigare lektor i statsvetenskap som doktorerade 2005 på Stockholms universitet med en avhandling om almstriden.
Daniel Helldéns tid som trafikborgarråd i Stockholm, 2014-2022, gjorde honom till en känd förespråkare för cykelstaden och ett omtvistat namn bland många av huvudstadens bilister, då han bland annat var med och drev fram miljözoner och nya parkeringsregler för bilar, skapade sommargågator och förenklade för elsparkcyklar samt var drivande i att bygga ut laddinfrastrukturen för elbilar.
Bytte sida till blågrönt
Han låg också bakom det kontroversiella byte som Miljöpartiet gjorde i Stockholm efter valet 2018, då man gick över från att samarbeta i en rödgrönrosa koalition med S, V och Fi till att byta sida och samarbeta med M, KD, C och L i en blågrön koalition, som betydde maktskifte.
När Dagens ETC intervjuade Daniel Helldén i augusti, inför språkrörsvalet, svarade han såhär på frågan om samarbete högerut.
– Miljöpartiet har haft många samarbeten med andra partier. Jag ser det som att vi har två centrala uppgifter som parti, att bedriva en radikal miljöpolitik och att stänga dörren för högerpopulismen, sa han då.
– Det som hände efter valet 2018 var att det rödgrönrosa samarbetet, som vi satt i, förlorade majoriteten och SD blev vågmästare. Vi gick då in det blåa samarbetet för att blockera SD från Stockholmspolitiken. Det tycker jag kommer bort när man diskuterar vad vi gjorde i Stockholm. Men på nationell nivå nu är det något helt annat. Moderaterna och Kristdemokraterna, är partier som vi inte kan samarbeta med. Det finns det inte på kartan.
Vill ha mer fokus på klimat
På frågan om han är vänster eller höger svarade Helldén:
– Jag är miljöpartist och grön och det står jag för. Vi gröna står utanför höger-vänster-skalan. Det är något speciellt med att vara grön och har man varit aktiv länge i Miljöpartiet så känner man i magen vad det betyder.
Han har också propagerat emot den linje som bland annat språkröret Märta Stenevi drivit om att Miljöpartiet ska bredda sig och prata mer om sociala frågor och jämställdhet. Han vill istället lägga mer fokus på partiets huvudfråga som är klimatet. Trots det menar han att det inte vore något problem att styra ihop med Stenevi.
– Jag ser inget som helst problem med det utan tvärtom. Vi skulle bli en bra matchning. Jag ser behovet av att vi koncentrerar viktig kommunikation till klimat- och miljöområdet och Märta kan på ett bra sätt ta hand om andra frågor, sa han till Dagens ETC i augusti.
Kan fortfarande utmanas
Inför kongressen har det pågått en intern debatt om att slopa lösningen med ett manligt och ett kvinnligt språkrör, för att övergå till en partiledare istället. Något som dock röstades ner i en rådgivande omröstning bland partiets 265 ombud. Röstsiffrorna för att behålla nuvarande modell blev dock bara 51,3 procent, och frågan ska åter tas upp på kongressen, så det är inte säkert att det är avgjort ännu.
Av de tolv kandidaterna är Daniel Helldén en av få som aviserat att han är tillgänglig för att ställa upp oavsett om han gör det på egen hand eller tillsammans med Märta Stenevi som språkrörskollega.
Det formella valet av språkrör görs alltså på kongressen och det återstår att se hur många av motkandidaterna som står kvar till förfogande då.
Bland de övriga kandidaterna har det funnits namn som Europaparlamentarikern Pär Holmgren, Växjö-prästen Magnus P Wåhlin, polisen Martin Marmgren samt Henrik Blind, succékommunalrådet från Jokkmokk.