Han föll från ställning och dog – arbetsledare åtalas
Armins Lukasenko skulle bara jobba i Sverige några månader för att tjäna lite extra pengar. Men efter bara ett par dagar på det svenska bygget faller han, slår i huvudet och avlider. ”Jag får intrycket att det var viktigare för dem att göra klart bygget så snart som möjligt än att tänka på säkerheten”, säger Armins Lukasenkos syster Ginta Stabingaite om de ansvariga på Krag Solutions, som nu åtalas för arbetsplatsolyckan som ledde till hennes lillebrors död.
Bild: Privat & Polisen
Dagens ETC
I Sverige råder sedan länge en nollvision mot dödsolyckor på jobbet. Ändå går i genomsnitt 50 svenskar till arbetet varje år, för att aldrig mer komma hem igen. Därtill tillkommer de arbetare som är inhyrda från andra länder. Nu väcks åtal mot den som ledde arbetet när Armins Lukasenko, från Lettland, föll ned från en byggställning i Barkarby och slog ihjäl sig. – Utöver att det är oerhört tragiskt när någon omkommer på jobbet är det viktigt att någon ansvarig ställs till svar för försummelsen, så att den inte upprepas, säger kammaråklagare Anders Gustafsson.
Pang! Den lettiske snickaren Armins Lukasenkos nedblodade skyddshjälm landar med en smäll på marken. Två ställningsbyggare och landsmän till Armins, som just tagit paus i arbetet och satt sig ned för att ta en cigg, hoppar till och tittar upp för att se vad som händer. Fem våningar upp får de syn på en arm som hänger utanför plattformen och tycks rycka som av häftiga kramper. Båda två släpper vad de har för händerna och rusar upp för att hjälpa sin kollega, som av allt att döma har fallit från takterrassen, där han var stationerad för att snickra ihop och sätta upp ett regnskydd. Men innan de hinner fram ser de hur han tippar över kanten och faller ytterligare fyra våningar, med huvudet före.
Den polisman som är först på plats uppger i förundersökningsprotokollet att han försöker lägga förband runt Armins Lukasenkos huvud, men att skalpen har släppt från skallbenet och att bandagen blöder igenom snabbare än han hinner linda dem. Det samtidigt som Armins, som fortfarande är vid medvetande, stönar högt och omtöcknat tar sig mot huvudet.
Enligt Armins Lukasenkos syster var han egentligen möbelsnickare, men glad över att ha fått arbete på ett bygge i Sverige. Lönen var bättre än i hemlandet. I smyg lade han undan pengar till en elcykel åt sin äldsta dotter som snart skulle fylla år.
Men han får aldrig uppleva dotterns födelsedag. Kort efter att sjukvårdspersonalen lagt in honom i den väntande ambulansen avlider Armins Lukasenko till följd av sina svåra skallskador.
Ofärdig byggnadsställning
Åtal är väckt mot arbetsledaren på ställningsföretaget Krag Solutions. Det eftersom Armins Lukasenko enligt polisens brottsplatsundersökning med största sannolikhet har fallit genom en otillåtet stor glipa mellan takterassen och byggnadsställningen. Enligt åtalet var byggnadsställningen inte färdigmonterad och grönflaggad, vilket enligt arbetsmiljölagstiftningen betyder att ingen annan än legitimerade ställningsbyggare får sätta sin fot på den.
Armins syster Ginta Stabingaite var hemma när hon tog emot dödsbeskedet från broderns arbetsgivare.
– Det var väldigt tungt! Vi stod varandra nära. Efter att våra föräldrar gått bort hade vi bara varandra och efter att Armins gått igenom en svår skilsmässa bodde han hemma hos mig. Vi umgicks nästan jämt, säger hon till Dagens ETC.
Ginta Stabingaite beskriver sin lillebror som en glad och rolig person som ”inte lät någon i rummet vara ledsen”. Han skulle bara vara borta i tre månader. Sedan var det tänkt att syskonen tillsammans skulle bygga ett garage. Men efter endast två dagar på byggarbetsplatsen omkom Armins Lukasenko.
– Jag tänker fortfarande mycket kring vad som hände den där dagen och kommer att resa till Sverige för att delta i rättegången, säger hon.
Få fällande domar
Få arbetsplatsolyckor med dödlig utgång leder till att någon ansvarig ställs till svars.
Orsaken uppges enligt Arbetsmiljöverket vara att förundersökningarna ofta läggs ned i brist på bevis. Men åtal är alltså väckt mot arbetsledaren på Krag Solutions för de brister i arbetsmiljön som har lett fram till Armins Lukasenkos ödesdigra fall från byggnadsställningen i Barkarby, i augusti 2019. Åklagare i fallet är Anders Gustafsson och rättegångsförhandlingarna tas upp i Attunda tingsrätt i mitten av juni.
– Utöver att det är oerhört tragiskt när någon omkommer på jobbet är alla sådana här fall viktiga att utreda i grunden för att se till att den försummelse som har lett fram till dem åtgärdas, samt att någon ansvarig ställs till svars, säger han.
Först på plats på olycksplatsen i Barkarby, från fackförbundet Byggnads, var Tomas Kullberg som är ordförande för region Stockholm-Gotland.
– Vi från Byggnads var väldigt kritiska till huvudentreprenören på byggarbetsplatsen, Hansson hus och entreprenad AB, redan innan den här tragiska olyckan inträffade. Det fanns en enorm nonchalans. Man tog inte ansvar för den organisatoriska delen på arbetsplatsen och såg inte till så att säkerhetsföreskrifter efterlevdes. Det fanns en miljö, eller en kultur om du så vill, som talade för att något sådant här skulle kunna hända, säger han.
Regeringsutredning på väg
Att ställa en enskild arbetsledare till svars är Tomas Kullberg ändå inte odelat positiv till.
– Jag skulle kunna tänka mig att det vore mer effektivt med en större företagsbot än att sätta dit en enskild individ. Som det är idag konkurrerar nämligen arbetsgivarna med arbetsmiljön när de lägger ett anbud, för att få upphandlingen. Vi måste se till att det kostar för mycket för dem att resonera på det sättet. Om det sker en sådan här olycka så måste det kosta för företaget, säger han.
Gustav Sand-Kanstrup, Arbetsmiljöverkets projektledare i nollvisionsprojektet mot arbetsplatsolyckor med dödlig utgång, är inne på ett liknande resonemang.
– När vi har analyserat förloppen som lett fram till de här tragiska olyckorna ser det nästan alltid ut så att det någonstans har brustit i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att man inte bedömt risker eller tagit fram rutiner för uppgifter som ska utföras, säger han.
På uppdrag av regeringen har Arbetsmiljöverket nyligen tagit fram en analys av de händelser som lett till att arbetstagare omkommit på jobbet. I den föreslår de bland annat en översyn av beställarens ansvar för arbetsmiljön.
– Det eftersom vi ser att för mycket av ansvaret för att inte skada sig på jobbet knuffas ut på den enskilde arbetstagaren. Vi vill lyfta perspektivet för att även den som beställer en viss tjänst ska få ett ansvar. På så vis får vi beställaren att börja ställa krav på ett fungerande arbetsmiljöarbete, säger Gustav Sand-Kanstrup.
Därutöver nämner han den pågående regeringsutredningen ”Utökade möjligheter att upprätthålla en god arbetsmiljö” som viktig.
– Det ska bli väldigt spännande att se vad utredaren kommer fram till i den.
Dagens ETC har sökt den ansvariga arbetsledaren på Krag Solutions men inte fått några svar.