Han flydde från spökstaden Khartoum: ”Det låg kroppar på gatorna”
Övergivna bilar och stora skador på Khartoums flygplats efter att regeringsarmén, Sudanese armed forces, återtagit platsen från RSF-milisen.
Bild: STR AP/TT
Dagens ETC
Läget är akut i Sudan. I Darfur har paramilitära RSF sitt starkaste fäste, i flera städer och läger råder svält. Samtidigt flyr allt fler sudaneser mot Europa. En av dem är 55-åriga Murtada, som planerar att ta båten över Medelhavet.
– Till och med familjer tar den här vägen nu, säger han.
Det är lite stökigt i bakgrunden, höga röster, bilar och sedan böneutrop. 55-åriga Murtada bor tillsammans med flera andra personer i en delad lägenhet i Tripoli, Libyen. I den delade lägenheten delar de i sin tur också på rummen, minst två, tre personer sover i varje. Alla kommer från Sudan.
– Det är som ett slags härbärge, säger Murtada till Dagens ETC.
Murtada är daglönare i Libyen. Drömmen är att ta sig till Storbritannien och sedan återvända till Sudan när kriget är över.
Sudan har i två år har skakats av ett blodigt krig mellan paramilitära Rapid support forces (RSF) och regeringsarmén, Sudanese armed forces (SAF). I konflikten ingår också många olika mindre milisgrupper, med lojalitet på olika sidor.
Desperationen är stor. Det tar fram fula sidor i många människor, förklarar Murtada. Han lämnade Sudans huvudstad Khartoum för ett drygt halvår sedan, men ursprungligen kommer han från Darfur i landets västra delar.
– Många tänker på sig själva och vad de kan tjäna på. Situationen är så kaotisk.
Lokal personal blev kvar
Fram till i oktober 2021 jobbade Murtada med personalfrågor på ett stort företag inom oljeindustrin. Men efter militärkuppen 2021, när regeringsarmén SAF petade den civila övergångsregeringen som styrt sedan den tidigare diktatorn Omar al-Bashir avgick efter stora demokratiprotester 2019, blev han av med jobbet.
Istället började han jobba på FN i Khartoum, också där med personalfrågor. Sommaren 2024, ett drygt år efter att det fullskaliga kriget bröt ut, avslutades många kontrakt med hänvisning till säkerhetsläget.
– Man evakuerade internationell personal, men vi som var lokalt anställda blev kvar. Utan jobb, säger Murtada.
Kort därefter lämnade han Sudan för Libyen.
Flyr mot Europa
Enligt siffror från FN är nära 12 miljoner människor på internflykt i Sudan, med en befolkning på nästan 50 miljoner. Nyligen lämnade milisen RSF Khartoum, som de kontrollerat i nästan två år. Murtada genomlevde ett och ett halvt år av RSF-styre.
– Khartoum var en spökstad. Det låg kroppar på gatorna, säger han.
Nu har regeringsarmén SAF återtagit kontrollen. Vissa är hoppfulla efter RSF:s reträtt. Men Murtada tror inte att det är så enkelt. Sudan är under militärstyre sedan regeringsarméns kupp i oktober 2021. Det Sudan behöver är en civil regering, och en politisk process för att få slut på kriget.
Man kan inte förvänta sig fred med våld och vapen som metod, konstaterar Murtada.
– Det har varit stora massakrer i Khartoum. Regeringsarmén har gått runt och avrättat människor som de tror stöttar RSF.
Familjer tar skydd i en skola efter att ha blivit evakuerade av SAF från Omdurman, tvärs över Nilen från Khartoum.
Bild:
AP/TT
Ingen säkerhet alls
Även om RSF i stort lämnat Khartoum är de långt ifrån uträknade. I Darfur i väst har de sitt starkaste fäste. I januari anklagade USA milisen för att begå folkmord i Darfur. I förra veckan sa Sudans regering att Förenade Arabemiraten, som stöttar RSF, är delaktiga i folkmordet, rapporterade Africa news.
I Darfur har flera städer helt skärmats av och strider pågår. 71-åriga Abdallah bor i al-Fashir, huvudstad i norra Darfur. Han säger att staden nu har blivit berömd, eller kanske snarare ökänd, på grund av den svåra humanitära situationen.
– Jag är fortfarande kvar här. Situationen nu är … hemsk. Det är väldigt svårt. Som du vet så har RSF omringat staden och ingenting kommer in.
De lider av allt man kan lida av, fortsätter han.
– Det är till och med svårt att hitta vatten, vi har svårt att hitta mat, det finns ingenting.
Det är alltid bomber från RSF, människor dör varje dag. Det är misär nu.
Ingenting är säkert:
– Det är alltid bomber från RSF, människor dör varje dag. Det är misär nu. Vi hoppas att det kommer att förändras och bli bättre om några dagar, säger Abdallah.
Vill jobba och återvända
I takt med att situationen förvärras lämnar allt fler sudaneser landet. I januari och februari anlände 484 sudaneser till Europa via Medelhavet. Det är 38 procent fler än samma period i fjol. Runt 937 andra försökte under årets två första månader lämna, men fångades in av den libyska kustbevakningen. Det är mer än dubbelt så många som 2024.
Murtada planerar att ta båten till Europa. Det gör också alla hans rumskompisar.
– Till och med familjer tar den här vägen nu, säger Murtada.
Exakt när han kan lämna Libyen vet han inte, pengarna är slut och han måste dels försörja sin fru och deras två barn, som tidigt under kriget i Sudan flydde till Egypten. I Libyen är han som så många andra daglönare, allt från byggnadsarbeten till privata engelskalektioner.
– Jag vill till Storbritannien. Där kan jag jobba, med vad som helst, tills kriget är över. Då ska jag tillbaka till Sudan.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.