När skolan stänger för dagen fylls Vivalla centrum av ungdomar. Mängder av barn träffas där och går till biblioteket för att hänga med sina vänner. En del busar högljutt med varandra. Även konflikter som har startat i skolan kan hänga med barnen hit. Konflikter som behöver ett vuxet öra, och bus som kan kräva en del förmaningar. Varje eftermiddag och kväll under de senaste tio åren har Raifi Tefik och Bashe Jama gått runt i Vivalla centrum och skött det jobbet som så kallade trivselvärdar.
– Vi känner alla ungdomar och vi har ofta kunnat lösa de konflikter som uppstår, berättar Raifi Tefik.
De har exempelvis skickat hem unga som bråkat och de har även hjälpt äldre eller nyinflyttade med svåra blanketter eller att hitta rätt. Men den 16 juli tog allt slut. Då miste Raifi Tefik och hans kollega jobbet.
– Det känns jobbigt att bara sitta hemma. Jag har arbetat med det här i tio år. Vi har en garantilön till november, men efter det vet jag inte vad som kommer att hända, säger Raifi Tefik.
Det var det kommunala bolaget Västerporten och biblioteket i Vivalla som betalade för tjänsten som företaget Competencia stod för. När Competencia gick i konkurs mitt i sommaren fick Västerporten ta till en nödlösning.
Vaktbolag nödlösning under september
– Vi gjorde ett avtal med det vaktbolag som vi anlitar för våra fastigheter om extra besök i centrum fram till den sista september. Vi gjorde det för att skapa tid att hitta en lösning. Vi ville inte ha den här situationen, men nu när den har uppstått tycker vi att det är viktigt att vi ska se på den här frågan i ett större perspektiv, säger Michael Blixt, förvaltningschef på Västerporten fastigheter.
Han vill gärna se någon form av trivselvärdar eller trygghetsvärdar i centrum i framtiden, men han tycker egentligen inte att det är tillräckligt med det system som har funnits hittills.
Värdar i centrum räcker inte
– Min erfarenhet säger att det saknas många vuxna som kan ta ett vuxenansvar ute på kvällarna. De saknas i Vivalla centrum, vid Vivalla IP och runt skolan. Och det är ett större problem än vad vi som fastighetsägare kan ansvara för, säger han.
Han hoppas därför att Västerporten tillsammans med andra aktörer kan söka pengar från kommunens sociala investeringsfond.
– Vi ser att det finns ett behov. Vi tror också att det går att hitta bättre lösningar än den som vi har haft tidigare. Trivselvärdar skulle till exempel kunna ha fler funktioner än i dag, säger han.