Nu berättar Maein Buyian, före detta anställd på kedjans restauranger i både Norrköping och Stockholm, hur det ser ut bakom kulisserna. Han har fått betydligt mindre lön än utlovat och arbetade varje dag under nästan två månader, med övertid som regel snarare än undantag.
– Jag gjorde inget annat än att jobba och sova. Hela tiden lade de på mig nya arbetsuppgifter som att stå i kassan, diska och assistera kocken trots att jag inte har någon köksutbildning, säger han.
Kom från Bangladesh
Maein Buyian kom från Bangladesh 2018 till Sverige för att studera ekonomi. Efter att ha läst en bachelor i ekonomi vid Linnéuniversitetet beslöt han sig för att stanna kvar. Han fick jobb som diskplockare på en av Indian Gardens restauranger i Stockholm och blev lovad 17 000 kronor i månaden. När det var dags för påskrift hade summan sänkts till 14 200 kronor. Dessutom flyttades han mot sin vilja till en av bolagets restauranger i Norrköping.
– Jag var desperat och behövde ett jobb för att mitt arbetstillstånd inte skulle löpa ut, säger han.
Väl på plats tvingades han arbeta 10-13 timmar om dagen, sju dagar i veckan. Sova fick han göra på en provisorisk säng i ett förråd i anslutning till restaurangen, bland tallrikar och konserver.
– Jag vaknade klockan åtta varje morgon, började jobba klockan nio och slutade jobbet tio-elva på kvällen. Redan efter några veckor var jag fysiskt och psykiskt helt förstörd.
Efter att ha jobbat över 300 timmar på en månad kom nästa chock. Löneutbetalningen var på 9 000 kronor, motsvarande cirka 10 700 i lön före skatt och i praktiken alltså en bruttolön på 36 kronor/timme. Någon lönespecifikation fick han aldrig. Det visade sig också att restaurangen i Norrköping drevs av ett annat bolag med annat organisationsnummer än det som stod angivet i arbetstillståndet.
Till slut fick Maein Buyian nog och krävde att få arbeta i Stockholm såsom han blivit lovad. Arbetsgivaren gav med sig och en kortare tid placerades han på olika Indian Garden-restauranger i Stockholm. Men schemat ändrades inte. Fortfarande sju dagar i veckan och långa pass, upp till elva timmar åt gången. När han till slut kopplade in facket fick han sparken.
– Chefen skickade till och med en faktura på hyra för förrådsrummet i Norrköping. 3 750 kronor ville han att jag skulle betala för en månad, säger Maein Buyian.
Enligt Emil Boss, förhandlingssekreterare på syndikalistiska SAC:s lokalavdelning Stockholms LS, är det ingen tvekan om att Indian Gardens grundare och ägare Razaul Karim har som affärsidé att exploatera utländska arbetare.
– Det är ingen som vågat träda fram och vittna om det, men det är allmänt känt bland bangladeshier här i Stockholm att Indian Garden kör det här systemet, säger han.
”I strid med arbetstidslagen”
När det gäller hur många timmar Maein Buyian arbetat medger Emil Boss att ord står mot ord. Å andra sidan finns det för ovanlighetens skull bevis för att arbetsgivaren faktiskt brutit mot lagen.
– Personalliggaren visar klart och tydligt att han arbetat varje dag under de 6,5 veckor han var anställd, helt i strid med arbetstidslagen. Att han anställts av ett bolag men flyttats över till ett annat är också styrkt, vilket är helt arbetsrättsligt bisarrt. Min uppfattning är att det systematiska fusket omfattar en massa människor, minst 100 personer under en väldigt lång tid, säger han och berättar att Stockholms LS planerar aktioner utanför restaurangerna i Stockholm för att uppmärksamma företagets brott mot kollektivavtalet.
Bolagets har utretts
Det är inte första gången som Razaul Karim hamnat i clinch med myndigheterna. Sedan 2007 har hans bolag utretts och varnats bland annat för att personal saknar arbetstillstånd, för brister i kassahantering och bokföring, för obetalda skatteskulder, för misstänkt fiffel med anställdas arbetstimmar, för att bolaget sålts vidare till en orimligt låg summa, för att dess tillgångar avsiktligt blåsts upp genom otillräckliga avskrivningar på sina tillgångar och för oklarheter rörande ägandeförhållanden.
I februari 2020 avslöjade också Hotell- och restaurangfackets tidning Hotellrevyn att bolaget låtit bli att betala in flera miljoner kronor i pensionsavsättningar till de anställda. Dessutom visade det sig att de pengar som ändå betalats in inte var kopplade till några individer, vilket gjorde att pensionsbolaget Fora, dit pengarna gick, inte kunde sätta in dem på rätt konto.
Razaul Karim skriver i ett mejl till Dagens ETC:
”Tyvärr kan jag inte ställa upp på en intervju som rör enskilda anställda. Våra restauranger har kollektivavtal, och alla frågor som rör personal tar vi upp med avtalspart inte media”