– Det måste bli kännbart, ordentliga straff för byggföretagen, inte bara en liten företagsbot, när de sparar in på säkerheten och tillåter sådana här saker att hända, säger Helena Ekenstein.
Hennes man, anläggningsarbetaren Thomas Ekenstein, omkom i februari 2018 när schaktmassorna rasade in över honom då han stod i ett dike utanför Hedemora och drog dagvattenledningar.
Onödig olycka
En fullkomligt onödig olycka enligt brodern Stefan Ekenstein, som är grävmaskinist och flera gånger har gjort uppdrag åt samma firma som brodern arbetade för – Grytnäs gräv.
– Om alla bara hade gjort som de skulle hade min bror fortfarande varit i livet idag, säger han, där vi sitter runt köksbordet utanför Säter, med utsikt ut över kåken på andra sidan vägen, där han och Thomas växte upp.
Hade man ”släntat” dikeskanterna – alltså inte grävt rakt ned i en lodrät vinkel – eller satt ned en schaktkassett – en säkerhetsutrustning för just den här typen av riskfyllda grävjobb för att väggarna i schaktet inte ska kunna rasa in - hade det inte hänt. En schaktkassett fanns på plats men låg översnöad och oanvänd en liten bit bort.
Dog ögonblickligen
Nu dog Thomas med största säkerhet inom loppet av ett ögonblick. Bara en kubikmeter jord väger upp till två ton, här rörde det sig om åtta kubikmeter som vällde in över honom.
– Normalt sett lutar man som grävmaskinist ikull kanterna, men här var det fyra meter djupt, rätt ned, och bara 1,2 meter brett, säger brodern Stefan, som åkte ut och undersökte olycksplatsen dagen efter dödsolyckan.
– Dessutom låg diket under en slänt, så som yrkesman förstod man ju att marktrycket måste ha varit otroligt högt, vilket kan föranleda just sådana här ras. Det här är det värsta fusk jag har sett någon gång, fortsätter han.
Änkan Helena Ekenstein berättar att Thomas tyckte det var otäckt att åka till arbetet den där ödesdigra morgonen.
– Jag gick alltid upp och åt frukost med honom innan han åkte iväg till jobbet vid klockan sex på morgonen. Jag förstår inte vad han skulle ned i det där schaktet och göra, han var irriterad och tyckte det var otäckt, men pussade mig hejdå och sa, ”vi ses ikväll älskling”.
Machokultur
Brodern som jobbat i samma arbetslag förstår dock vad som troligtvis hände – machokulturen tog över.
– Går du inte ned är du en tönt ungefär, sen är det en viss yrkesstolthet med. Man vill få jobbet gjort och sannolikheten att det ska rasa just idag är ju liten. Du blir invaggad i en falsk säkerhet, säger Stefan Ekenstein.
Helena och de tre döttrarna – Jennifer, 25, Ida, 20 och Stina, 10 – pratar om pappa varje dag.
– Han var en sådan glad och skämtsam person som verkligen alla tyckte om. Och tjejerna var pappas flickor allihop. De var med honom ute på gården och snickrade och åkte på moppen. Till Stina, som ju fortfarande var så pass liten när hennes pappa gick bort, har jag gjort ett eget fotoalbum. Vi sätter oss ned och tittar i det tillsammans när hon blir ledsen. Jag vill ju inte att hon ska glömma bort honom, säger hon.
Schaktarbete är erkänt farligt och i många fall är det tidspress och stress som gör att säkerhetsarbetet blir lidande. I det här fallet var dock beställaren, Hedemora energi, införstådd med att det rörde sig om ett svårt och farligt markarbete, varför man inte lade ut uppdraget på anbud, utan på löpande betalning. Markarbetet fick med andra ord ta så lång tid som det krävdes, just för att säkerheten inte skulle äventyras. Ändå hände det som absolut inte får hända – en person gick till jobbet och kom aldrig mer hem igen.
Ytterst ansvarig
Ytterst ansvarig för arbetsmiljön är alltid arbetsgivaren, i det här fallet Grytnäs gräv, och Arbetsmiljöverkets inspektör Jens Skantz, som varit på plats och inspekterat arbetsstället efter dödsolyckan, har funnit ett antal fel som har begåtts. Att det ändå inte blev någon fällande dom mot Grytnäs gräv i tingsrätten förklarar han med att nämndemän inte är juridiskt skolade. Men fallet har tagits vidare och ska upp i hovrätten.
– Där tror jag att det kommer bli ett annat utfall. Företagsledningen försöker skylla på arbetsledaren, men ansvaret ligger på vd:n, säger Jens Skantz.
Dagens ETC har sökt Grytnäs gräv för en kommentar kring olyckan men har inte fått något svar.
”Arbetares liv tas inte på allvar”
Dödsolyckorna är kraftigt överrepresenterade inom just bygg- och anläggningsbranschen. Fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm säger att han inte tror att de skulle vara lika accepterade om de drabbade någon annan yrkeskategori.
– Arbetares liv tas inte på tillräckligt stort allvar, så är det bara. Hade det varit läkare, lärare eller journalister som dött i den här omfattningen på jobbet, då hade vi haft en nationell politisk kris, säger han.
Det enda som hjälper om man vill komma tillrätta med dödsolyckorna, menar Johan Lindholm, är systematiskt skyddsombudsarbete. Därför är han nöjd med att i den avslutade avtalsrörelsen ha pressat på och fått igenom kravet om att regionala skyddsombud ska få gå in och göra inspektioner på samtliga arbetsplatser med kollektivavtal, även dem där det inte finns några fackligt anslutna medlemmar.
– Bristande säkerhet handlar så gott som uteslutande om att tjäna snabba pengar för företagen. Bara under förra årets arbetsmiljövecka genomfördes 1 393 kontroller. På en fjärdedel av de arbetsplatserna uppdagades allvarliga brister som krävde omedelbara åtgärder om inte liv och hälsa skulle äventyras. Det här är det skarpa verktyg vi har och som vi måste sätta in för att rädda liv, säger han.