Mahmood Rezale är upprörd och är på väg att lämna in en polisanmälan eftersom han menar att våldet är allt för överdrivet.
– Varför har en demokratiskt stat sådana oproffsiga vakter som skapar rädsla hos andra människor runt omkring. Det gör mig väldigt ledsen och upprörd. Man kan prata med ord istället för använda våld, säger han.
Köpte biljett i efterhand
Mahmood Rezale och hans två vänner skulle åka tunnelbana från T-Centralen i Stockholm i söndags kväll. När de först gick in genom spärren saknade en av personerna biljett. De blev då tillsagda av ordningsvakter på plats. Därefter betalade personen för en biljett och gick in på nytt.
Ordningsvakterna ville dock inte titta på den inhandlade mobilbiljetten utan uppmanade dem att lämna platsen. Detta berättar Mahmood Rezale, vars vän brottades ned.
– När vi sedan försökte visa upp mobilbiljetten så ville de inte titta på den utan de försökte få bort oss från platsen och då slår ordningsvakten honom. De lyssnade inte utan ville bara få bort honom, säger han.
Ryckte undan benet
På den film som Mahmood Rezale har publicerat från händelsen syns hur ordningsvakterna håller fast en ung man som försöker slita sig loss. Ordningsvakterna rycker därefter undan mannens ben så att han faller ned på golvet och sätter sig därefter på hans rygg och drar fram en batong. Mahmood Rezale är kritisk till det våld som utövades:
– Ifall man inte har en biljett så kan man bli tillbakavisad men sen ska de inte använda våld, säger han.
Vad som föregick ingripandet syns inte på filmen, men det framgår att den unge mannen förs till ett trygghetsrum av ordningsvakterna.
– De höll honom kvar tills polisen kom. Sedan sa polisen att han var misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd och att de skulle ta honom till förhör. Sedan körde de runt honom i stan i 20 minuter innan de bara släppte ut honom på en gata, säger Mahmood Rezale.
Våldsamt motstånd
Brottet våldsamt motstånd omfattar situationer där en person gör motvärn eller annars med våld försöker hindra någon i dennes myndighetsutövning. Ordningsvakter har rätt att avvisa, avlägsna eller tillfälligt omhänderta personer – om de på ett eller annat sätt stör den allmänna ordningen. Det eventuella våld som en ordningsvakt använder i dessa situationer måste alltid vara proportionerligt till det misstänkta brottet.
Dagens ETC har varit i kontakt med företrädare för bolaget, CSG, som de aktuella vakterna var anställda på. De känner till händelsen men kan, av integritetsskäl, inte ge sin version av den eller förklara vad den unge mannen i detta fall hade gjort för att ordningsvakternas agerande skulle vara motiverat.
– Ordningsvakternas uppgifter består i att ge service, skapa trygghet genom synlighet och att samverka med olika aktörer i anslutning till kollektivtrafiken. De ska också ingripa när det krävs för att upprätthålla den allmänna ordningen. Det innebär till exempel tillsägelser eller att avvisa, avlägsna eller omhänderta personer i väntan på att polis kommer till platsen, säger Jens Klevengård, kommunikatör på företaget.