Men Marcus Larsson, lärare, skoldebattör och en av personerna bakom tankesmedjan Balans kallar uttalandet för en stor lögn. Påståendet är enligt Marcus Larsson enkelt att motbevisa. När en friskola etablerar sig gör kommunens tjänstemän alltid en bedömning av hur etableringen kommer att påverka antalet skolplatser. Det finns flera exempel på kommuner där det blir ett överskott av skolplatser när IES etablerar sig, enligt kommunernas befolkningsprognoser. Bland annat Härryda och Karlskrona.
– I Härryda kommer det att vara ett överskott på 700 platser. Där skriver GP:s ledarsida, som inte direkt är någon socialistisk tidning, rätt ut att det var inte så här det var tänkt. Att kommunala skolor skulle behöva lägga ner, säger han.
I Karlskrona har det internationella revisionsbolaget KPMG gjort en utredning och kommit fram till samma sak.
– Det finns inget behov, och om IES etablerar sig kommer det att bli tomma skolplatser i kommunen som leder till stora nedskärningskrav, och risken är förstås stor att kommunen måste lägga ner egna skolor, säger Marcus Larsson.
Ingen bevisad studiero
I ett antal kommuner är överetableringen redan ett faktum, bland annat Värmdö, Östersund Sundsvall. I Solna stängde kommunal Skytteholmsskolan nyligen när IES etablerade sig.
– Påståendet att IES bara skulle etablera sig där det finns behov, det är rena dumheter. Däremot kan det vara så att man bara etablerar sig där det finns ett intresse från den politiska majoriteten. men det är en helt annan sak än att det finns behov, säger Marcus Larsson.
I artikeln i DN säger Ulla Hamilton, vd för friskolornas riksförbund, att IES fokus på studiero och kunskap har tvingat många andra skolor att slå in på samma väg för att kunna attrahera elever.
Men det finns inget bevis för att IES skulle ha bättre studiero än andra skolor. Tvärtom hamnade IES under genomsnittet i Skolinspektionens elevenkät från våren 2021.
Det som mäts i enkäten är elevernas upplevda studiero. Något objektivt mått på studiero finns inte i dag.
– IES har sålt in att man satsar på studiero och att man lyckas. Föräldrar tror att det är så, men elever skattar inte sin studiero bättre än i den kommunala skolan. Sedan kan det bero på tusen olika saker. Men det finns i alla fall inget stöd för att man har bättre studiero, säger Marcus Larsson.
Marcus Larsson är också kritisk till att Ulla Hamilton säger i artikeln att IES bidrar med privatkapital.
– De som står för investeringarna är de som bygger och förvaltar byggnaderna. IES hyr och hyran betalar de med elevernas skolpeng. Det som sker är att vi i allt högre grad för över ägandet av samhällsfastigheter till privata bolag.