– Rysaren fortsätter. Sverigedemokraterna är ungefär som förutspått. Tidigare har SD underskattats, men det har de lärt sig att justera för nu, säger Maria Oskarson, statsvetare och valforskare från Göteborgs universitet.
Kristdemokraterna går upp till 7,4 procent samtidigt som Miljöpartiet håller sig precis över spärren med 4,2 procent.
– Miljöpartiet har överskattats, det har varit ett storstadsdominans. Så det här med 0,2 över spärren, det är högst osäkert. Skulle de falla ur då får de inga mandat – då är det rödgröna blocket mycket mindre än Alliansen, säger Maria Oskarson.
MP har haft starkare stöd i Göteborg än på riksnivå, men i årets val finns det andra lokala faktorer som spelar in.
– Att Demokraterna kommer att göra ett kanonval, även om det blir sämre än opinionsundersökningarna, så kommer det att vara en skräll. Mycket tyder på att de ligger närmare än de borgeliga än de rödgröna, men samtidigt har Wannholt gått ut stenhårt och sagt att ”Västlänken ska stoppas, vi kompromissar inte”, säger Maria Oskarson.
”Måste nå betydligt högre"
Miljöpartiets kommunalråd i Göteborg, Ulf Kamne, säger att det inte är någon rolig situation efter att SVT:s vallokalundersökning visat att partiet på riksnivå balanserar precis ovanför spärren.
– Man har alltid ett hopp om att siffrorna skulle vara lite bättre än man trott. Men om man använder sin rationella hjärna så var det här ungefär vad vi trott, säger han.
Ulf Kamne (MP) är van vid att se högre valresultat kommunalt än på riksnivå.
– Vi är vana vid betydligt högre siffror lokalt, så att bara komma över fyra här lokalt känns inte bra, vi måste komma betydligt över fyra för att det ska kännas bra i Göteborg, säger Ulf Kamne.
Men i år är förutsättningarna annorlunda med Demokraterna som en betydande ny spelare på banan, även om det fortfarande är oklart hur stor andel av rösterna de lyckats plocka.
– Demokraterna har gått till val på en fråga som de inte kommer att kunna leverera på. Det känns lite märkligt att det verkar ha fungerat, säger Ulf Kamne och tillägger att det är sannolikt att Demokraterna blir ett stort oppositionsparti eftersom de uttryckt att de inte tänker samarbeta med något parti som inte vill diskutera Västlänken.
Partierna behöver bara komma över två procent för att komma in i kommunfullmäktige, jämfört med riksdagsspärren på fyra procent.
Hur skulle det påverka er lokalt om partiet inte får några mandat på riksnivå?
– Det blir en svårare situation att inte ha en förlängning upp i riksdagen, det är klart. Men i verkligheten spelar det inte så stor roll, det som spelar roll är om vi sitter i regering eller inte. Det har vi märkt den här mandatperioden, de gör saker som är bra för kommunerna och bra för oss, säger Ulf Kamne.