BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Skola och förskola utgör nämligen mellan 37 och 51 procent av stadsdelarnas totala budget. Angered har störst andel med 51 procent, Centrum lägst på 37 procent. Att det ser så olika ut beror i första hand på åldersfördelningen hos befolkningen, som skiljer sig en hel del åt mellan stadsdelar.
Totalt för alla stadsdelar står skola och förskola för 46 procent av budgeten.
Samma siffra gäller i stadsdelen Lundby.
– På helårsbasis ligger kostnaden för skolan på 800 miljoner kronor, och den totala budgeten ligger på 1,7 miljoner kronor, säger ordföranden för SDN Lundby, Håkan O Hallengren (S).
Just nu pågår ett arbete ute i samtliga stadsdelsförvaltningar inför omorganiseringen av skola och förskola.
– Det är ett jättetufft arbete för förvaltningen, säger Håkan O Hallengren. Hälften av våra stödfunktioner ute i stadsdelen kommer att försvinna i och med det här, så det är klart att vi nu måste hitta nya sätt att arbeta och anpassa oss till den nya kostymen.
Mest pengar på grundskolan
Grundskolenämnden blir den i särklass största nämnden i Göteborg. Budgeten för 2018 ligger på över sju miljarder i kommunbidrag, alltså det som finansieras med skattemedel. Förskolenämnden ligger på drygt fyra miljarder.
Det kan jämföras med samtliga stadsdelsnämnder, som var och en har en budget på under två miljarder exklusive förskola och skola.
Karin Pleijel (MP) kommer att sitta som ordförande för grundskolenämnden, som alltså blir Göteborgs klart största.
– Ja, jag tror det kommer att vara den näst största nämnden i landet till och med, säger hon.
Hon ser det som en tillgång att nämnden är så stor.
– Det innebär att det finns många saker man kan kraftsamla kring, säger hon. Ett problem som funnits i Göteborg är ju bristen på likvärdighet mellan skolor. Det kan vi komma åt på ett bättre sätt med en central nämnd.
Beslut i mars
En nyckelfråga för den nya nämnden är hur resursfördelningsmodellen för skolan ska se ut. Med det uttalade målet att skapa en mer likvärdig skola för alla elever i Göteborg, behöver resurserna omfördelas.
– Det kommer att innebära att vissa skolor får mer, andra mindre, säger Karin Pleijel.
Tidigare i höst tillsattes en interimistisk grundskolenämnd, som har till uppgift att sköta förarbetet inför nästa halvårsskifte. Där pågår just nu arbetet med att ta fram en ny resursfördelningsmodell.
– Vi räknar med att kunna ta beslut i frågan i mars, säger Karin Pleijel.