De fem kvinnorna från Syrien som ETC Bergslagen träffar i Lindesberg har just fått ut sina kursintyg på att de fullföljt hälsoutbildningen. Kursen har bland annat innefattat så skilda områden som kost, jämställdhet och psykisk hälsa.
– Vi har alla hemska erfarenheter bakom oss från flykten från inbördeskriget och det är bra att känna igen symtomen om någon i familjen håller på att bli deprimerad. Särskilt viktigt är det att upptäcka problemen hos barnen i tid, säger Rahf Almadfa.
Hayat Safi är kundresurs på Arbetsförmedlingen i Lindesberg och har fungerat som tolk när det har behövts mellan de olika föreläsarna och kursdeltagarna. En del av kursen har gått ut på att informera om egenvård som munhygien och motion till kvinnorna. Men det har också varit viktigt att lära ut hur den svenska vården är organiserad.
– Vi har till exempel gått igenom hur en vårdcentral fungerar, vad barnavårdscentralen är för någonting, kort sagt vilka praktiska kunskaper man behöver känna till för att kunna komma i kontakt med svensk sjukvård om man behöver det, säger Hayat Safi.
”Jag har börjat älska livet igen”
Kvinnorna har varit i Sverige mellan tre och arton månader och vill alla vara med och bidra till det svenska samhället. En del av utbildningen har handlat om hur arbetsmarknaden i Sverige ser ut och Arbetsförmedlingens roll.
– I Syrien är kvinnan dömd att stanna hemma. Här i Sverige finns chansen att utveckla sig på ett sätt som jag bara kunde drömma om i Syrien, säger Amira Sawas.
Just hur vi i Sverige ser på jämlikhet och jämställdhet har varit ett kursmoment. Ett annat har handlat om kvinnors och barns rättigheter. Något som tilltalar deltagarna.
– I Sverige kan kvinnan själv bestämma sin framtid. Här går det att leva sitt liv utan att mannen styr det, säger Muntaha Saleh.
– Kvinnan ska inte tvingas vara hemma med barnen. Det är bättre att utbilda sig och skaffa sig ett jobb, säger Amira Sawas.
Kvinnorna började på kursen i april och nu när det sista av de
sju kurstillfällena är avslutat och diplomet uthämtat är det fem nöjda deltagare ETC Bergslagen träffar.
– Jag har börjat älska livet igen. Under inbördeskriget blev jag deprimerad men här i Sverige finns en framtid. Jag har träffat så många snälla och jättegulliga människor här och Sverige är verkligen ett jättefint land, säger Muntaha Saleh.
Vidare mot arbete och studier
Samtliga kursdeltagare betonar att de vill bidra till det svenska samhället. Hayat Safi från Arbetsförmedlingen är optimistisk.
– Vi förklarar vad Arbetsförmedlingen kan göra för att leda dem vidare mot arbete eller studier. Eftersom flera redan är högskoleutbildade, och de som inte är det är inställda på att skaffa sig en utbildning, så ökar ju chanserna avsevärt på den svenska arbetsmarknaden.
– Dessutom kommer kvinnor oftare fortare än män ut i samhället eftersom de träffar folk och knyter kontakter när de går med sina barn till dagis, skolan eller följer med när barnen måste besöka den svenska vården. Och det har de ju just fått lära sig att göra här på kursen, säger Hayat Safi.