”Dagens beslut är därför det mest smärtsamma jag har behövt fatta under hela mitt vuxna liv. Men det går inte att vara kvar när partiledningen inte längre har förtroende för mig och drevet har blivit alltför stort”, skriver El-Haj i brevet.
Beskedet kommer efter att S-distriktet i Skåne i fredags eftermiddags meddelade att man inte längre hade förtroende för El-Haj och uppmanade honom att lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot.
Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, är mycket kritisk till El-Hajs agerande.
– Det är ett orimligt och oacceptabelt agerande, säger hon till Dagens ETC.
– Han är vald för Socialdemokraterna och representerar Socialdemokraterna. Han är inte personvald. När han lämnar det socialdemokratiska partiet så lämnar man det som ett uppdrag som han har fått på grund av det, fortsätter Hallengren.
Jamal El-Haj har i flera val i rad varit en av de mest personkryssade politikerna i Malmö.
I riksdagsvalet 2018 fick han 3 361 personröster, vilket var drygt sex procent av alla socialdemokratiska väljare i hela Malmö kommun.
I enskilda valdistrikt är han enormt populär. I distriktet Herrgården i Rosengård kryssade var fjärde väljare Jamal El-Haj på valsedeln 2018, då han fick 228 personkryss av 947 totalt. Även i distrikt som Örtagården, Törnrosen och Kroksbäck fick El-Haj en bra bit över 100 personröster.
Liknande mönster går igen även i riksdagsvalen 2010 och 2014, då El-Haj totalt samlade 2938 respektive 2126 personkryss.
Men i valet 2022 tappade han ordentligt, till 1417 personröster.
Detta samtidigt som partiet Nyans gick oerhört bra i flera av de valdistrikt där Jamal El-Haj varit som mest populär.
I nämnda Herrgården till exempel backade El-Haj från 228 till 28 personkryss mellan valen 2018 och 2022. Där fick Nyans 24,49 procent och Socialdemokraterna i stort backade från 78,96 till 46,30 procent.
Samtidigt fick exempelvis Joakim Sandell, förstanamnet för S i Malmö, mer än dubbelt så många personkryss (3 047 i valet 2022).
Lena Hallengren vidhåller att El-Haj inte är personvald och villl tona ner betydelsen av hans popularitet.
– Jag kan inte beskriva det på annat sätt än att han inte är personvald. Det finns ju faktiskt en ordning för att kunna bli personvald och då ska man ha fem procent av partiets kryss. Och han är ju inte en av dem. Alla har ju en stor betydelse självklart, men om man inte är personvald så är man inte personvald.
Hur mycket riskerar Socialdemokraterna att tappa inom vissa väljargrupper i Malmö när El-Haj försvinner?
– Jag kan inte svara på det, utan jag vet ju bara, som du själv sa, att han hade runt 1400 kryss i senaste valet. Hur många av dem som röstar specifikt på Jamal, och som annars inte hade röstat på Socialdemokraterna, det är svårt att säga. Det är ju många sådana socialdemokrater som föredrar någon kandidat. Men återigen, han är inte personvald. Den nivån på kryss har det inte varit. Det är klart att det är viktigt att jobba med de målgrupper som du kanske tänker på, men vi kan ju inte göra en bedömning av någons lämplighet av det skälet, säger hon.
Under måndagen framkom det också att riksdagsledamoten Joakim Sundell (S) haft ett samtal med Jamal El-Haj för att påminna honom om att han skrivit under en försäkran om att den som väljs in ska lämna sina uppdrag om denne lämnar sitt parti eller sin partigrupp, vilket alla riksdagsledamöter som väljs in för S gör. Men enligt Lena Hallengren kan det ändå inte användas för att tvinga El-Haj att leva upp till löftet.
– Nej, det tror jag inte. Han kan inte på något sätt ha förstått partiets anmodan om att lämna riksdagen, säger Lena Hallengren.
Hur ser du på att för första gången i historien har Socialdemokraterna nu en politisk vilde i riksdagen?
– Det är olycklig, tycker jag. Vi behöver en stark opposition. Men samtidigt säger det ju också någonting om hur vi, allt som oftast, hanterar motsättningar och olika uppfattningar. I de fall där det kanske har funnits svårigheter för ledamöter att utöva sitt uppdrag av olika skäl, så har de ju trätt tillbaka. Vilket är det normala. Jag tycker nog att det här visar att Jamal El-Haj faktiskt inte sätter partiet främst, utan att han återigen tycker att hans egna intressen ändå står över, säger Lena Hallengren.