Hällefors har den högsta representationen kvinnor i kommunfullmäktige i länet, det visar statistik som nyhetsbyrån Siren tagit fram från Valmyndigheten. Med 55 procent kvinnor är de också den enda kommun som tangerar en fördelning på 50 procent. Susanne Grundström (S), ordförande i kommunfullmäktige, tycker att det är en bra mix.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ambitionen i de olika partierna har varit att ha en jämn fördelning. Sedan tycker jag att många kvinnor överlag är politiskt engagerade i Hällefors. Det är jätteroligt.
Vad beror det på tror du?
– Jag vet inte. Men vi får även in många som är nya i politiken. Kvinnor verkar vara uthålliga medan fler män lämnar, säger hon, och tillägger att det är lätt att tänka att politiker är en samling herrar med kavaj och slips.
– Men så är det inte längre.
Viktigt att det inte blir statiskt
Det finns också kommuner i Bergslagen som hamnar under riksgenomsnittet på 42 procent kvinnor. Bland dem Ljusnarsberg där 68 procent av stolarna i fullmäktige tas upp av män.
– Vi har haft 60 procent kvinnor, men just nu ser det ut så här. I S, V och MP är vi en majoritet kvinnor, men vår samlade opposition består av bara män, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Könsfördelningen har varit föränderlig över tid. När Ewa-Leena Johansson inledde sin politiska bana var samtliga kommunstyrelseordföranden i norra länsdelen män, nu upptas posterna av kvinnor.
– I slutändan tycker jag att det viktiga är att det inte blir statiskt åt något håll. Det har också att göra med om några har avgått, då kan man inte göra så mycket åt det.
Synlighet lockar fler kvinnor
Lekeberg och Lindesberg är de kommuner i länet som kommer närmast ”varannan damernas”. Linda Svahn (S), ett av tre kommunalråd i Lindesberg, säger att de har haft en jämn representation en längre tid.
– Vi har ju alltid varannan damernas på vår lista, men jag tycker även att de andra partierna har varit jämna, och även i kommunens bolagsstyrelser, vilket är mindre vanligt.
Hon upplever även att kvinnor och män framträder lika ofta i talarstolen.
– Jag tror det finns ett värde i det, det är bra med många olika perspektiv. Jag tänker att det är viktigt att de som är intresserade av politik känner igen sig. Att de har någon slags förebild.
Att kvinnor som är synliga i politiken lockar till sig andra
kvinnor, det instämmer ordföranden i Hällefors kommunfullmäktige i. Susanne Grundström har varit politiskt engagerad i närmare 40 år. Det var insikten om att hon kunde förändra, som tog henne vidare.
– När barnen var små handlade det om att det inte fanns något dagis i byn jag bodde i. Jag märkte att vi gjorde skillnad. Sedan har jag nog burit med mig det och känt att det vi gör spelar roll.
Vad vill du säga till kvinnor som är nyfikna på politik, men osäkra på om de vill engagera sig?
– Det är jättespännande att vara med och bygga ett samhälle! På den lokala nivån handlar det mycket om sakpolitiken, man får börja där och lära sig. Jag tycker att alla borde engagera sig politiskt någon gång, som en liten utbildning. Kanske borde vi införa en politisk värnplikt? Det är så oerhört berikande.