BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De som inte jobbar på Ovako själva har familjemedlemmar, släktingar eller bekanta som gör det. Alla berörs, säger Annahelena Jernberg.
Underleverantörer
Det finns många andra firmor i Hällefors som är underleverantörer till Ovako, exempelvis elektriker och bygg- och transportfirmor, som också berörs när valsverket försvinner.
– Vi vet ännu inte hur stor omfattningen av varslet blir när vi räknar in underleverantörer också, fortsätter Annahelena Jernberg.
Dagen efter varslet började kommunen, Region Örebro, arbetsförmedlingen, berörda fackförbund och andra samarbetspartner som Trygghetsrådet att arbeta för tiden efter valsverkets nedläggning. Ett omställningsråd bildades som i veckan bjöd in Ovakos anställda och allmänheten till informationsmöten i Folkets hus.
– Vi kan inte längre förlita oss på industrin utan behöver fler ben att stå på. Vi måste satsa på andra näringar som besöksnäringen och utbildning, vi har ett eget gymnasium, folkhögskola och universitetsutbildningar i Grythyttan, säger Annahelena Jernberg.
Arbetsförmedlingens enhetschef Raili Strömberg säger att läget på arbetsmarknaden generellt ser ljust ut. Men att industriarbetarna måste vara beredda på att tänka nytt och omskola sig.
– Nya industrijobb kan bli svårt, men byggbranschen, skola, vård och omsorg skriker efter personal.
Bättre pendling
Några riktade utbildningar till Ovakos anställda blir det troligen inte.
– Vad man vill göra i framtiden är ju individuellt. Men arbetet med att kompetensinventera personalen och se vilka utbildningar som kan vara aktuella för att matcha arbetsmarknadens behov börjar i höst, säger Raili Strömberg.
En annan åtgärd är att förbättra pendlingsmöjligheterna till och från Hällefors.
– Sju nya dubbelturer till Karlskoga om dagen. Men vi måste också arbeta för att få fler turer till Filipstad, säger Magnus Persson, tillförordnad kommunchef och Region Örebro läns representant i omställningsrådet.
Cykelbana till Grythyttan är en annan satsning. Och Trafikverkets utbyggnad av plattformen i Grythyttan innebär att fler tåg kan stanna där framöver.
Runt 50 personer besökte omställningsrådets förmiddagsmöte i Folkets hus. Merparten var tjänstemän och politiker som arbetar med omställningen, från allmänheten kom huvudsakligen pensionärer.
– De anställda på Ovako jobbar ju och kan inte gå på möten förrän i kväll. Men de får regelbundet information på jobbet, säger Tommy Ström, IF Metalls ordförande i Hällefors.
Oro hos de anställda
Han berättar att det finns en stor oro hos de anställda. De vill ha besked om sin framtid.
– De frågar men vi har inga svar. Det är klart att det är jobbigt.
Några anställda är sjukskrivna för att de mår så dåligt. Andra har redan fått nya jobb och slutat.
– De som har specialkompetens blir headhuntade av andra industrier, säger Raili Strömberg på arbetsförmedlingen.
Att många redan har slutat har lett till oväntade problem för Ovako. För nedläggningen ska vara klar först 2018.
– Så vi har problem med att hitta kompetent personal fram till dess, säger Tommy Ström.
Morgan Holst arbetar också fackligt på Ovako. Han berättar att det finns en oro för att Hällefors ska bli en ”spökstad”.
– Det finns en rädsla för att Hällefors ska bli som Lesjöfors, alltså helt tomt i centrum. Men än har vi inte facit för hur det blir i framtiden. Vi måste arbeta så att folk ser möjligheter till nya arbetstillfällen här.
Är optimistiskt
Annahelena Jernberg ser optimistiskt på framtiden i Hällefors.
– Vi ska hitta nya vägar och bygga upp andra näringar.