Hallå där, Stina Svensson i Feministiskt initiativ som snart tar plats i kommunfullmäktige.
Hur långt har ni kommit i frågan om ni ska sitta tillsammans med de rödgröna?
– Ingenstans än. Vi har haft några sonderingssamtal som det heter och ska väl börja förhandlingssamtal i nästa vecka.
De andra partierna verkar ju vänligt inställda, vad hindrar er?
– Nu får vi se vad som händer under samtalen. Det är klart att vi vill göra det så stabilt som möjligt i det här läget, men sedan har vi gentemot våra väljare och medlemmar ett ansvar att inte ätas upp för mycket. Vi har ju ett mandat av våra väljare att föra in en ny dimension i politiken och att vi behövs in i fullmäktige för att röra om lite grand. Det är partier som har suttit väldigt länge och det behövs nya perspektiv. Vi vill se mer öppenhet och transparens i politiken och där tror jag att vi har en bra plats att fylla. Sedan får vi se om det blir samarbete eller om vi ställer oss i opposition.
Vad ser ni för vinst med att vara i opposition?
– Vi blir ju mer fria att agera i politiska frågor som vi själva vill. Sedan är det beroende på vad förhandlingssamtalen kan leda fram till. Om det skulle bli samarbete så tycker vi att det är väldigt viktigt med öppenhet mot väljare och medborgare.
Ni fick 3,96 procent, kan ni ha frågor ni inte backar ifrån?
– Ja, det vi har gått till val på kan vi inte släppa. Det vi har lyft nu är att vi måste börja ta mäns våld mot kvinnor och mot hbtq-personer som ett allvarligt samhällsproblem. Där är vi tydliga med att vi vill att kvinnojourer ska ha permanent bidrag och inte balansera på en skör tråd om de får bidrag nästa år eller inte. Det är inte hållbart.
Vilka frågor kan ni få svårt att komma överens om?
– En sak där det kanske går, men där jag vet att det finns skiljelinjer är att vi vill centralisera skolan och där är vi lika med Folkpartiet. Men det är en ständig oro när liberaler och högersvängen sätter nävarna i våra gemensamma medel. Försäljningsivern är jag väldigt orolig för och det är inte det vi vill. Vi måste också satsa på skolan och hur vi kan göra den mer likvärdig, i dag är det sådana otroliga skillnader. Vi vill ha minskade klasser och ökad personal med annan personal också som kuratorer, skolpsykologer och skolbibliotekarier. Och så vill vi införa normkritisk pedagogik.