Hallå där, Marie-Louise Forsberg Fransson (S) som är ordförande i landstingsstyrelsen.
Varför inför ni de här försämringarna?
– Vi väljer att följa SKL:S rekommendationer för att det ska bli mer rättvist i hela landet. Man ska kunna flytta till olika delar av landet som ung person och ändå ha rätt till gratis preventivmedel. Men eftersom vi hade ett mer generöst system tidigare i Örebro så blir det en försämring för oss.
Men varför väljer ni att följa SKL:S rekommendationer?
– Alla landsting i landet måste stå enade mot läkemedelsindustrin. Vi måste få fler billiga läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen. Och därför måste vi vara solidariska och ställa upp bakom de här reglerna. Och för landets kvinnor innebär det här en förbättring. Vi har lyckats påverka att subventionen av p-piller ska gälla upp till 25 år, något som vi var först med här i Örebro.
Konsekvensen blir att tusentals kvinnor i vårt län nu måste byta preventivmetod, hur ser du på det?
– Vi har varit skeptiska mot det här i de diskussioner som har förts på nationell nivå. Men vi får ta försämringarna nu och se det som en övergångsperiod där vi hoppas att vi i slutändan ska kunna komma tillbaka till ett liknade system som vi har haft fram tills i dag.
Vad säger du till dem som av medicinska skäl inte kan byta till gratispillren?
– Det får inte bli ett idiotstopp. Om det finns medicinska skäl måste man ta hänsyn till det. Det är också av den anledningen som vi redan har gjort två undantag. Man måste självklart kunna ta hänsyn till individuella medicinska behov. Vi ska förtydliga direktiven när det gäller det.