– Det finns några rapporter från myndigheter, men kunskapsluckorna är stora. Polisen säger att det är resursberoende hur många fall de kan identifiera. I och med flyktingkatastrofen är det generellt en tilltagande risk alltfler människor blir utsatta och sårbara, på många sätt, och kan luras in i något som kan innebära utnyttjande och trafficking.
Polisen i Göteborg har återfått vissa resurser, märks det?
– Ja, det tycker jag. Som jag förstår får de jobba mer med de här frågorna, samtidigt som de måste lämna spanandet på människohandel och prostitution om de får andra uppdrag samtidigt. Det är oklart om de har resurserna de behöver för att stävja människohandel. Stockholmspolisen har varit oerhört aktiv och då har det försvårat sexköp. Det är jätteviktigt att polisen i Göteborg och Malmö prioriterar frågan på samma sätt.
Vad ska man göra åt detta?
– Det krävs mer resurser, man måste utmana normer och föreställningar och det krävs lagstiftning så att det är straffbart att köpa sex, det är en gränsöverskridande handel. Den mesta handeln med människor är för sexuella ändamål och om man hade mer kraftfullt agerande i EU skulle det minska även i Sverige.
På seminariet ska man också tala om att pojkar tvingas begå brott?
– Det är inte jag som kommer prata om det men det är ett mer och mer uppmärksammat problem inom EU att en del pojkar tvingas begå brott.
Ni har haft en kampanj maskerad som en annons om jobb i nöjesvärlden. Hur har det gått?
– Bra! Den har fångats upp av målgruppen, många tycker det är ett spännande grepp att man vill ha ett jobb. Det är ett sätt att visa att lätt luras i och att det är den efterfrågan som är motorn. Förhoppningsvis kan den förändra attityder och vara förebyggande på många sätt.