Behöver ni importera sopor till fjärrvärmen?
– Ja, i dagsläget importerar vi från England. Tidigare har vi importerat från Norge men det är bättre kvalitet på det engelska avfallet. England har en ganska lång tradition av att sortera ut det som inte brinner och återvinna det istället. Avfallet består av plast, papp och trä som man inte har kunnat ta hand om på annat sätt, inte miljöfarligt avfall, metall eller mat.
Hur mycket importerar ni?
– Vi har tillstånd att förbränna 550 000 ton i vår anläggning, och importen är ungefär 100 000 ton på ett år. Vi importerar dels för att vi har lågkonjunktur och avfallet minskar. Och om avfallet ligger på hög alstrar det växthusgaser. I EU är det ungefär 150 miljoner ton som bara läggs på hög. Det är helt absurt.
Men det läggs på lastbilar och körs hit och det blir utsläpp när det förbränns?
– Ja, det är ju några minus, som transporterna och förbränningen. På plussidan så är det en miljövinst att energiåtervinna avfallet som annars ligger på hög och läcker och man slipper att ta in andra material som olja och naturgas. Behovet av fjärrvärme finns ju, Renova står för 30 procent av fjärrvärmen i Göteborg i dag.
Det har kritiserats att detta inte främjar sopsortering i andra länder?
– Vi upplever det inte så. Det brittiska materialet är utsorterat. Men det beror på vart man tar in avfallet ifrån.
Hur fraktar man det?
– Det kommer med båt till en hamn i Göteborg och fraktas sista biten på lastbil.
Hur mycket är 100 000 ton?
– En vanlig sopbil är sex ton ungefär så det är absolut väldigt stora mängder. Vi byggde ut vår anläggning för några år sedan just för att vi märker att det sker en avfallsökning i samhället i stort. Nu har den stannat av i och med konjunkturen. Vi har byggt på oss kapacitet för regionens kommande behov så vi sitter med en överkapacitet, men så som utvecklingen har sett ut så kommer vi att växa i kostymen.
Går importen upp eller ner?
– Den är ganska konstant faktiskt. Prognosen för i år är ungefär samma som förra året. Från England har vi bara importerat sedan förra året och Norge något eller ett par år innan.