Varför jobbar ni med medborgardialog?
– För att det är bra med fler synpunkter. Ju fler inblandade desto mindre risk för dumheter.
Hur mycket påverkar åsikterna från medborgarna de beslut som ni tar?
– Det går inte att lyssna på alla. Men människors synpunkter påverkar absolut. Dialogen om öppnandet av gator har gjort att vi har valt att vänta med att öppna Vaktelvägen mellan Oxhagen och Björkhaga exempelvis.
Varför gör ni så?
– Där fanns det väldigt många som var för och väldigt många som var emot ett öppnade. Därför behövs mer dialog innan vi kan komma fram till ett beslut. Även i Sörby protesterade de boende mot ett vägöppnade av Änggatans förlängning. Där gjorde synpunkterna att vi valde att öppna en annan väg.
Finns det några risker med medborgardialog?
– Jag har varit noga med att säga att det här inte är en folkomröstning. Risken finns att ett fåtal röster får avgöra frågor som egentligen påverkar många fler. De röster vi får in måste alltid balansers mot annat. Vi kan inte bara lyssna på de som bor närmast och hörs mest.
Hur gör du för att det inte ska bli så?
– Vi fortsätter med att ta in synpunkter från många olika håll. Inte bara från dem som hör av sig.
Kommer du fortsätta att jobba med medborgardialog?
– Ja, alternativet är sämre i grunden. Det är alltid bättre om medborgarna engagerar sig. Och det är en överlevnadsfråga annars finns risken att det blir ett större avstånd mellan väljare och politiker. Men formerna för dialog kan alltid utvecklas. Vi har exempelvis inrättat ett cykelråd nu och vi får se vad det kan ge.
Lämpar sig alla frågor för en dialog?
– Ja, det tycker jag. Men man ska akta sig för stormöten där en ensam politiker står på en scen. Det blir aldrig en bra dialog.