Varje år släpper Ekomatcentrum en rapport om hur stor andel av livsmedelsinköpen till kommunernas offentliga verksamheter som är ekologiska. När den senaste undersökningen gjordes i våras hamnade Göteborg på tionde plats av de 227 kommuner som besvarade enkäten. I Göteborg är just nu 48 procent av alla livsmedel ekologiska.
– Jag tycker det är fantastiskt roligt. Det är resultatet av ett gott samarbete och det är många som har bidragit till att vi har så hög andel ekologiskt, säger Ulla Lundgren på miljöförvaltningen som bland annat arbetar med miljömåltider.
När hon började jobba med frågan för sju år sedan var den ekologiska andelen 16 procent. En anledning till att förändringen gått så snabbt är att det finns en stark politisk vilja att servera mer ekologisk mat. Målet var att 40 procent av livsmedlen inom stadens skolor, förskolor och äldreboenden skulle vara ekologiska år 2018 men det uppnåddes redan för två år sedan. Det nya målet är att nå 50 procent innan året är slut och det är Ulla Lundgren övertygad om att de kommer göra.
Fler miljömåltider
En satsning man har gjort är att öka andelen miljömåltider som serveras inom stadens verksamheter. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror och ska vara anpassad efter säsongen. Den ska ha en stor andel grönsaker och baljväxter och inte innehålla fisk som är utrotnings-hotad. För att inspirera fler kockar till att laga sådana rätter har miljöförvaltningen bland annat gett ut en kokbok och anordnat kurser i vegetariskt matlagning.
Köttet ekologiskt
Eftersom kött är det livsmedel som enskilt påverkar klimatet mest bestämde kommunen år 2014 att allt kött som serveras ska vara ekologiskt. Men det målet är svårare att nå eftersom utbudet är dåligt och i dag är andelen ekologiskt kött och chark 71 procent.
– Det finns ont om ekologisk kyckling och fläsk så det målet har vi inte nått fullt ut än. Vi försöker också att servera mindre kött eftersom det är bra både för hälsan och klimatet, säger Ulla Lundgren.
Men trots de senaste årens satsningar har Göteborg långt kvar till kommunerna som toppar listan. Skånekommunen Vellinge köper in hela 80 procent ekologiskt och därefter kommer Lund på 68 procent och Malmö på 59 procent. Enligt Ulla Lundgren beror deras försprång på att de prioriterat frågan länge och att de lagt mycket pengar på arbetet. Det nya konsumtionsmålet för offentlig förvaltning i Göteborg är att 60 procent av livsmedelsinköpen ska vara ekologiska år 2030.
– Jag tror att vi kommer nå det målet så länge som det kommer tydliga politiska beslut om att vi ska fokusera på ekologiska och hållbara livsmedelsinköp, säger hon.