Stockholms tingsrätt beslutade igår eftermiddag att häktningsordern mot Julian Assange ska kvarstå. Wikileaksgrundaren är på sannolika skäl misstänkt för bland annat våldtäkt i Sverige.
I går eftermiddag kom alltså Stockholms tingsrätt fram till att häktningsbeslutet mot Julian Assange ska kvarstå. ”Detta för att försöka säkerställa att utredningen kring misstankarna och en eventuell lagföring ska kunna genomföras”, skriver man i ett pressmeddelande. Sedan den 18 november 2010 har Julian Assange varit häktad i sin utevaro, på sannolika skäl misstänkt för olaga tvång, sexuellt ofredande och våldtäkt, mindre grovt brott.
Den 24 juni i år lämnade Julian Assanges svenska advokater, Thomas Olsson och Per E Samuelson, in en begäran till domstolen om att häktningsorden ska upphävas. En av motiveringarna var att utredningen tagit för lång tid. Advokaterna anser också att förhör med Julian Assange borde hållits på Ecuadors ambassad i London, där han befinner sig. Detta har bland annat advokat Claes Borgström, som företräder en av målsägandena, vänt sig emot.
– Sannolikt krävs flera förhör med den åtalade och målsägande innan åtal kan väckas. Det kan bli väldigt komplicerat att genomföra förhören inne på ambassaden. Även om förhören hålls kan inte en rättegång genomföras eftersom han sitter där han sitter, sa Claes Borgström till Dagens ETC den 24 juni.
Julian Assange har undanhållit sig med motiveringen att han riskerar att utlämnas till USA – där han kan åtalas för brott kopplade till sina avslöjanden via Wikileaks – om han grips. Den 19 juni 2012 flydde han till Ecuadors ambassad i London för att söka politisk asyl. Eftersom det finns en europeisk arresteringsorder gentemot honom har han inte lämnat ambassaden sedan dess.
Hans advokater uppger nu att de kommer att överklaga avslaget om häktningsbeslutet.